Videospeler inladen...

Genoeg van pesterijen, doodsbedreigingen en hakenkruisen op deuren: zeven Britse parlements­leden stappen uit Labour

Zeven parlementsleden van de Britse oppositiepartij Labour hebben zich afgescheurd van de partij en gaan als een onafhankelijke groep in het parlement zitten. De zeven konden zich niet meer vinden in de brexitaanpak van partijleider Jeremy Corbyn. Maar ook het onderzoek naar mogelijke antisemitische haatmisdrijven binnen de partij speelt een grote rol.

De zeven maakten hun ontslag vanmorgen bekend op een persconferentie. Ze zijn allen backbenchers en maken dus geen deel uit van de partijtop. Onder hen Chuka Umunna uit Streatham (centraal op de foto bovenaan). Als charismatische aanvoerder van de voorstanders van een tweede brexitreferendum gold hij als een van de jonge opkomende talenten binnen de centrumlinkse partij.

De zeven verwijten partijleider Jeremy Corbyn het gebrek aan een aanpak van de brexit. "Het partijleiderschap faciliteert de brexit", is hun kritiek. Zij zelf bevinden zich in het kamp van de remainers, die het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie willen houden. Corbyn laat de uitstap uit de Unie daarentegen gebeuren, terwijl een meerderheid binnen Labour een tweede referendum wil, argumenteren ze. Ook in andere internationale dossiers, van Rusland tot Syrië en Venezuela, staat de partijtop "aan de verkeerde kant". "We zijn gehijackt door de machinale politiek van extreemlinks." Volgens de zeven is Labour onherkenbaar veranderd.

Sommige parlementsleden werden door hun eigen partijleden gepest en met de dood bedreigd. De deuren van hun kantoren zijn met hakenkruisen beklad. Ze ontvangen met gemak duizend haatberichten per week.

Correspondente Lia van Bekhoven

Maar niet alleen de brexitvisie van Corbyn is hen een doorn in het oog. Ze klagen ook - en vooral - het "institutioneel antisemitisme" binnen de partij aan. Eind vorig jaar opende het Britse gerecht een onderzoek naar mogelijke antisemitische haatmisdrijven binnen Labour.

Volgens correspondente Lia van Bekhoven valt dat antisemitisme "niet te onderschatten". "Een aantal parlementsleden van Labour zijn door hun eigen partij-activisten gepest of worden nog steeds gepest, werden met de dood bedreigd en de deuren van hun kantoren zijn met hakenkruisen beklad", lichtte ze toe in "De wereld vandaag". "Een van de zeven parlementsleden, Luciana Berger, moest onlangs door de politie naar haar partijcongres worden begeleid. Zij en anderen ontvangen met gemak duizend haatberichten per week. En dit gebeurt al een paar jaar."

Volgens de zeven nam de Labourleiding die pesterijen en haatberichten niet serieus en trad Corbyn daar niet hard genoeg tegen op. "Ik laat een cultuur van pesterijen, achterbaksheid en intimidatie achter mij. Ik was beschaamd om lid te zijn van Labour", sprak Luciana Berger.

Ik laat een cultuur van pesterijen, achterbaksheid en intimidatie achter mij. Ik was beschaamd om lid te zijn van Labour

Ex-Labourparlementslid Luciana Berger
AFP or licensors

Nieuwe partij?

De zeven willen nu als een onafhankelijke groep "een nieuwe vorm van politiek" voeren. Ze noemen zichzelf ook The Independent Group. Het is nog niet duidelijk of ze van plan zijn om een volwaardige nieuwe partij op te richten. Een van de initiatiefnemers nodigde parlementsleden uit andere partijen wel uit om zich bij hen aan te sluiten. De zeven benadrukten ook dat ze niet naar de Liberal Democrats zouden overstappen. Die kleine liberale partij is ook voorstander van een tweede referendum.

Labour-leider Corbyn reageerde al kort op het ontslag. "Ik ben teleurgesteld dat de parlementsleden het gevoel hadden niet verder te kunnen werken voor het beleid dat miljoenen heeft geïnspireerd bij de verkiezingen van 2017." Ook andere Labour-politici reageerden teleurgesteld. "Dit is een verschrikkelijke dag voor de partij" en "de onafhankelijken zullen ervoor zorgen dat de Tory's (Conservatieve Partij, red.) aan de macht blijven", waren enkele van de reacties.

"Toch lijken de meesten in Labour te geloven dat deze afsplitsing tot niet veel zal leiden", zegt Van Bekhoven. "Het Britse politieke systeem laat niet meer dan twee grote partijen toe. Het interessante is wel dat er behoefte is bij de Britse kiezers aan een partij in het midden, er zijn veel kiezers die zich politiek dakloos voelen. Het kan dat de brexit een breekijzer zal worden dat dit gedateerde, uitgebluste tweepartijensysteem kan openbreken, maar dat zal iets voor de lange duur zijn, daar is het nu nog veel te vroeg voor."

Beluister het gesprek met Lia van Bekhoven in "De wereld vandaag":

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk de analyse van Ivan Ollevier uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen