Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Topconferentie Vaticaan moet "keerpunt" zijn in aanpak seksueel misbruik

De vierdaagse topconferentie over seksueel misbruik door geestelijken moet een "keerpunt" worden in de aanpak ervan door de kerk. Dat hebben de organisatoren van de top gezegd op een persconferentie. De organisatoren zullen ook praten met slachtoffers.

Vanaf donderdag komen bijna tweehonderd voorzitters van bisschoppenconferenties vanover de hele wereld vier dagen lang bijeen in Rome voor topoverleg over seksueel (kinder)misbruik binnen de kerk. Voor ons land zal kardinaal Jozef De Kesel aanwezig zijn. De top is een initiatief van paus Franciscus zelf.

Het vierdaagse overleg moet een "keerpunt" zijn in de aanpak van misbruik door het Vaticaan, zo werd vanmiddag tijdens een persconferentie gezegd. De katholieke kerk wordt niet alleen bekritiseerd vanwege de vele gevallen van misbruik, maar ook omdat ze bisschoppen die priesters een hand boven het hoofd hielden, niet tot de orde heeft geroepen. 

Volgens de organisatoren is het doel van de top drievoudig: de bisschoppen bewust maken van hun verantwoordelijkheid om hun kerkelijke gemeenschap te beschermen, van de gevolgen van het zich onttrekken aan die verantwoordelijkheid en van de nood aan transparantie. Dat laatste wordt het sleutelelement, aldus de organisatoren, aangezien het ontkennen en zwijgen in het verleden het probleem alleen maar groter heeft gemaakt. "We moeten de feiten onder ogen komen."

Activisten en slachtoffers van misbruik door geestelijken op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De vier organisatoren van de top zullen voor de start ook met een tiental slachtoffers van misbruik praten. De slachtoffers eisen dat de kerk gevallen van seksueel misbruik niet langer negeert noch in de doofpot steekt. "Er zijn uitvoerbare wetten binnen de kerk die niet alleen de daders van misbruik straffen, maar ook zij die het misbruik toedekken", zei de organisator van de ontmoeting tussen de slachtoffers en de geestelijken. "Welke rang ze ook hebben, ze moeten boeten."

De slachtoffers zullen evenwel niet spreken op de top zelf. Ze kunnen wel aan gebeden deelnemen.

Meest gelezen