Videospeler inladen...

Trump roept Venezolaanse militairen op om hulpgoederen binnen te laten: "Zuid-Amerika staat voor een nieuw begin"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een toespraak in Miami het Venezolaanse leger opgeroepen om in te gaan tegen president Nicolás Maduro en de hulpgoederen die klaarstaan aan de grens binnen te laten.

De woordenstrijd tussen de VS en Venezuela is al een hele tijd aan de gang. President Trump steunt de zelfverklaarde interim-president Juan Guaidó en wil president Nicolás Maduro zien vertrekken. Guaidó wil massaal hulpgoederen het land in krijgen, omdat veel winkelrekken leeg zijn door de instortende economie van het Zuid-Amerikaanse land. Maduro wil van die hulp niet weten en liet de hulpgoederen blokkeren aan de grens. Hij ziet het als westerse inmenging en een show georkestreerd door Trump.

Tijdens een speech voor een publiek van voornamelijk Venezolaanse en Cubaanse migranten in Florida riep Trump de Venezolaanse militairen op om hun steun aan president Maduro op te zeggen en de hulpkonvooien door te laten. "Als ze dat niet doen, riskeren ze hun toekomst en hun leven", dreigde Trump.

Trump richtte zijn pijlen vol op het socialisme in landen als Venezuela en Cuba. Die vorm van bestuur leidt volgens Trump alleen maar tot armoede en de dictatuur. Trump wil dat Maduro vertrekt en dat Guaidó de officiële president wordt. "De VS wil liefst een vreedzame overgang in Venezuela, maar alle opties liggen op tafel. Latijns-Amerika staat voor een nieuw begin", zei Trump nog.

De Belg Peter Delvaux woont in Colombia, aan de grens met Venezuela. Hij zei in "De ochtend" op Radio 1 dat de woorden van Trump hard zijn aangekomen. De situatie ligt volgens hem nu in handen van de militairen. Als zij Maduro als leider links laten liggen en de kant van Guaidó kiezen, zal die de macht grijpen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen