AFP or licensors

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni zegt Israëlische politiek vaarwel

Tzipi Livni, voormalig minister van Buitenlandse Zaken en zwaargewicht binnen de Israëlische politiek, trekt zich terug uit de politieke arena. Twee maanden voor de parlementsverkiezingen zegt ze dat haar partij te weinig draagkracht heeft om alleen op te komen. 

Op 9 april zijn er parlementsverkiezingen in Israël. Maar volgens de peilingen maakt HaTnua (De Beweging), de partij van Livni, geen kans om de kiesdrempel te halen om te kunnen zetelen in de Knesset, het Israëlische parlement. Livni heeft daaruit haar conclusies getrokken: "Ik trek me terug uit de politiek en de partij onder mijn leiding zal bij de volgende verkiezingen niet opkomen", zei ze op een persconferentie in Tel Aviv.

Zwaargewicht

Livni (60) was lange tijd een zwaargewicht binnen de Israëlische politiek. Ze begon haar carrière in 1999 als parlementslid voor de Likoed-partij die vandaag wordt geleid door de huidige premier Benjamin Netanyahu. Maar Livni schoof mettertijd op naar links, en zou een belangrijke rol spelen in de onderhandelingen met de Palestijnen. Ze heeft een gematigd imago en geldt als een voorstander van het tweestatenmodel.

Toen haar toenmalige partijgenoot Ariël Sharon halfweg de jaren 2000 Likoed verliet en en Kadima oprichtte, stapte Livni over naar zijn partij. Van 2006 tot 2009 was ze minister van Buitenlandse Zaken in de regeringen van Sharon en Ehud Olmert. In 2009 stond ze zelf dicht bij het premierschap, maar ze slaagde er net niet in een stabiele regering te vormen. Benjamin Netanyahu werd uiteindelijk premier, Livni en Kadima verdwenen naar de oppositiebanken. 

Livni moet alleen naar verkiezingen

In 2012 verloor Livni de voorzittersverkiezingen bij Kadima. Kort daarop verliet ze de Knesset, om terug te keren met een nieuwe partij, HaTnua (De Beweging). Die behaalde vanuit het niets zes zetels tijdens de volgende parlementsverkiezingen. De partij maakte in 2013 en 2014 deel uit van de regering-Netanyahu. Livni was hoofdonderhandelaar voor Israël in gesprekken met de Palestijnse Autoriteit, maar werd door Netanyahu aan de kant gezet, omdat ze niet op dezelfde lijn zaten.

Vrede is een vies woord geworden

Bij de laatste parlementsverkiezingen, in 2015, trokken Livni's partij HaTnua en de Arbeiderspartij met een gezamenlijke lijst naar de kiezer. Vorige maand liet de voorzitter van de Arbeiderspartij weten dat dat bij de volgende verkiezingen niet het geval zou zijn. Hij kondigde dat aan zonder Livni vooraf in te lichten. 

"De voorbije jaren zijn moeilijk geweest voor mij en voor de zaken waarin ik geloof", zei een emotionele Livni op de persconferentie. "Vrede is een vies woord geworden. Ik verlaat de politiek, maar zal niet toestaan dat de hoop op vrede verdwijnt in Israël." 

Meest gelezen