Vakbondsman brandweer klaagt late oproep bij ongeval brommobiel aan, Binnenlandse Zaken weerlegt kritiek

De 100-centrale van Leuven is zwaar in de fout gegaan bij het ongeval met een brommobiel in Sint-Genesius-Rode. Dat beweert Eric Labourdette van de liberale overheidsvakbond bij de Brusselse brandweer. Hij zegt dat de Brusselse brandweer veel te laat is verwittigd. Binnenlandse Zaken weerlegt de kritiek.

Eerst werd Waals-Brabant opgeroepen, dan de voorpost Delta-Elsene, terwijl de voorpost Eikenbos van de Brusselse brandweer slechts op vijf kilometer van het ongeval verwijderd was, zegt Labourdette.

Bij het ongeval kwamen twee meisjes van 18 en 15 jaar om het leven. Zij zaten met nog twee meisjes in een brommobiel, waarvoor men slechts een rijbewijs voor een bromfiets nodig heeft. Het voertuig werd aangereden door een terreinwagen toen het van de Steenweg op Waterloo wilde inslaan in de Lindestraat.

Volgens het parket van Halle vond het ongeval plaats om 1.05 uur. De zone Waals-Brabant kreeg een oproep van de 100-centrale van Leuven om 1.13 uur voor een verkeersongeval met meerdere gewonden. De zone stuurde twee ziekenwagens. De 100-centrale vroeg het ziekenhuis van Elsene om een MUG te sturen, die om 1.15 uur uitreed.

Om 1.27 uur rijdt de Brusselse brandweer vanuit de voorpost Eikenbos-Ukkel uit en is om 1.33 uur op de plaats van het ongeval, zo somt Labourdette de opeenvolgende stappen op. Hij wijst erop dat de voorpost Eikenbos op 5 kilometer van het ongeval ligt, de post Halle op 12 kilometer en de post Eigenbrakel op 11 kilometer.

De vakbondsman hekelt dat de 100-centrale van Leuven de wetgeving niet heeft gevolgd omdat de voorpost Eikenbos van de Brusselse brandweer het dichtste bij lag, en de nodige middelen inzake medische noodhulp en interventiemateriaal er beschikbaar waren.

Daarom gaat Eric Labourdette een klacht indienen bij de ministers van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid - beide kabinetten wilden vandaag niet reageren omdat ze de klacht nog niet ontvangen hadden - de bevoegde inspectie van Vlaams-Brabant en de functionele chef van de 100-centrale van Vlaams-Brabant.

Bij incidenten zonder geknelden wordt de brandweer standaard niet uitgestuurd

Het kabinet van Binnenlandse Zaken weerlegt de kritiek van de Brusselse brandweerman: "Alle hulpdiensten zijn onmiddellijk na het ontvangen van de noodoproepen over het ongeval met een brommobiel in Sint-Genesius-Rode en conform het principe van de snelste adequate hulp gealarmeerd", klinkt in een mededeling.

"Een eerste oproep is binnengekomen om 1.07 uur, waarbij er sprake was van een ongeval met gekwetsten, maar er geen sprake was van geknelden. De medische ploegen en de politie zijn onmiddellijk na deze oproep gealarmeerd, maar bij incidenten zonder geknelden wordt de brandweer standaard niet uitgestuurd. Een tweede oproep is binnengekomen om 1.17 uur waarbij er bijstand werd gevraagd om geknelden te bevrijden. Onmiddellijk daarna is de brandweer van Brussel gealarmeerd", verduidelijkt Binnenlandse Zaken. "Uit respect voor de slachtoffers en de familie wordt er geen verdere informatie vrijgegeven", luidt het nog.

Meest gelezen