Hulpgoederen worden uit een Amerikaans vliegtuig geladen op de luchthaven van Cúcuta, in Colombia.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Wordt het kleine Curaçao een humanitaire hub voor noodlijdende Venezolanen? 

De Verenigde Staten hebben afgelopen weekend een officieel verzoek ingediend bij de autoriteiten van het Caraïbische eiland Curaçao om de luchthaven van Willemstad te gebruiken voor op- en overslag van humanitaire hulpgoederen. Dat schrijft de NOS. De luchtbrug maakt deel uit van een plan van zelfverklaard interim-president Guaidó om over enkele dagen vanuit verschillende landen hulpgoederen naar Venezuela te halen.

Parlementsvoorzitter en interim-president Juan Guaidó probeert al enkele weken om humanitaire hulp naar Venezuela te halen. Het land verkeert al jaren in een diepe crisis, de winkelrekken blijven leeg en voedsel en medicijnen zijn er schaars.

Guaidó maakt zich sterk dat op 23 februari honderden tonnen hulpgoederen het land zullen binnenkomen. Later vandaag zou hij meer details geven over hoe hij dat plan wil laten slagen. De hulp zou onder meer via Colombia, Brazilië en Curaçao naar Venezuela gebracht worden.

Venezuela heeft sinds 23 januari twee presidenten. Links zelfverklaard interim-president Juan Guaidó, rechts president Nicolás Maduro.
AFP or licensors

Aan de Colombiaans-Venezolaanse grens ligt al enkele weken een grote hoeveelheid hulpgoederen te wachten in de stad Cúcuta. Maar eerdere pogingen om die de grens over te krijgen, mislukten.

Ook aan de lijn-Curaçao wordt nu druk gewerkt. Afgelopen weekend hebben de Verenigde Staten een officieel verzoek ingediend bij de autoriteiten van het Nederlandse eiland om de luchthaven van Willemstad te gebruiken voor op- en overslag van hulpgoederen. Eerder had Nederland al bekendgemaakt dat de VS voedsel en medicijnen naar Curaçao zou brengen.

Represailles

De regering van premier Eugene Rhuggenaath is bereid om de lucht- en zeehaven op het eiland open te stellen voor humanitaire operaties naar hun zuiderburen. Maar Curaçao benadrukte wel dat de Venezolaanse president Maduro akkoord moet gaan met de Amerikaanse luchtbrug vanuit Willemstad.

De regering op Curaçao wil niet weten van geforceerde transporten naar Venezuela. Er mag ook geen militair materieel getransporteerd worden en de Amerikanen mogen ook hun eigen vliegbasis op de luchthaven van Hato niet gebruiken.

De vraag is of Maduro akkoord zal gaan met de Amerikaanse luchtbrug. De Venezolaanse president blijft tot op vandaag buitenlandse humanitaire hulp weigeren, die hij als een door de VS georkestreerde show en buitenlandse inmenging in binnenlandse aangelegenheden beschouwt. Zet Curaçao toch door met de hulp, dan wachten het eiland mogelijk Venezolaanse represailles, zoals het afsluiten van de grens. "In dat geval verwachten wij waar het kan ondersteuning van onze bondgenoten", zei premier Rhuggenaath eerder deze week.

Venezolaanse crisis weegt op kleine noorderbuur

Curaçao ligt zo'n 80 kilometer ten noorden van Venezuela en is een zelfstandig eiland binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het kan een eigen beleid voeren, met uitzondering van buitenlands beleid en defensie.

De crisis bij de grote zuiderbuur heeft de laatste tijd ook grotere gevolgen voor het kleine eiland. Steeds meer Venezolaanse vluchtelingen maken de oversteek naar Curaçao, per vliegtuig of in gammele vissersbootjes. Sinds het uitbreken van de crisis vijf jaar geleden zijn naar schatting 8.000 tot 15.000 Venezolanen illegaal het land binnengekomen.

Het zet het leven op Curaçao, met 160.000 inwoners, danig onder druk. "Er komen steeds meer wanhopige mensen het land binnen zonder geld en die moeten overleven. Curaçao heeft geen adequate opvang, de mensen verdwijnen in de illegaliteit en de criminaliteit stijgt", getuigde een bewoner van het eiland in de Nederlandse krant NRC. De slechte staat van de gezondheidszorg in Venezuela heeft ook als gevolg dat de vluchtelingen besmettelijke ziektes die op Curaçao bestreden waren, zoals polio en de mazelen, naar het eiland terugbrengen.

Curaçao is als klein eiland sterk afhankelijk van Venezuela, bijvoorbeeld voor de invoer van groenten en fruit. Ruwe olie uit Venezuela wordt ook verwerkt in een raffinaderij op het eiland. Maar die bereikt alsmaar minder de raffinaderij omdat schepen door schuldeisers van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA aan de ketting worden gelegd. Ook de Amerikaanse sancties tegen PDVSA missen hun effect niet. "We hebben grote baat bij een vreedzame oplossing in Venezuela", is dan ook de conclusie van premier Rhuggenaath bij NRC.

Leden Europees Parlement Venezuela uitgezet

Intussen heeft Venezuela geweigerd om een delegatie van het Europees Parlement het land binnen te laten. Ze werden bij aankomst op de luchthaven op de eerste vlucht terug naar Madrid gezet. "We kwamen hier niet om te provoceren, maar om te kijken hoe het met de medische hulpgoederen gaat en om te pleiten om humanitaire steun toe te laten", schreef het Nederlandse Europarlementslid Esther de Lange (CDA) op Twitter.

De delegatie was in het bezit van diplomatieke paspoorten en was naar Venezuela afgereisd op uitnodiging van het Venezolaanse parlement. Er was onder meer een ontmoeting gepland met Guaidó. De voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken stond naar verluidt buiten aan de luchthaven op de delegatie te wachten. "Dit zal ongetwijfeld consequenties hebben", meent De Langhe. "Wanneer een dictator in zijn land de ramen sluit en de lichten dooft, betekent dat dat hij van woorden op daden overschakelt", reageerde het Spaanse Europarlementslid Esteban Gonzalez Pons.

Meest gelezen