Adolf Hitler in 1941
Verwendung weltweit, usage worldwide, Please check additional restrictions!, Bitte Einschränkungen der Handelsrechte beachten!

Twintigtal hoogbejaarde Belgen krijgt nog altijd Duits oorlogspensioen 

Een twintigtal hoogbejaarde Belgen krijgt nog altijd een aanvullend pensioen van Duitsland, voor hun dienst bij de Waffen SS tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat is hen in 1941 zo gegarandeerd door Adolf Hitler zelf, meldt De Morgen. De Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen buigt zich vandaag over een resolutie die komaf wil maken met dat oorlogspensioen.

Belgische militairen die lid waren van de Waffen SS, een onderdeel van het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog, kregen door een decreet van Adolf Hitler een oorlogspensioen uitbetaald. Dat decreet werd na de oorlog niet geschrapt, waardoor nu nog zo'n twintigtal hoogbejaarden in ons land een Duits oorlogspensioen krijgen. Om hoeveel mensen het precies gaat, is niet duidelijk. Cijfers variëren van 22 tot 27.

De Kamercommissie Buitenlandse Zaken buigt zich vandaag over een resolutie die werd ingediend door Olivier Maingain (DéFi) en twee PS-verkozenen. Daarin roepen ze de regering op "dit probleem dringend diplomatiek aan te pakken".

Door het Duitse decreet van 1941 kregen inwoners van de Oostkantons en de Elzas, die na de inval door de nazi's de Duitse nationaliteit kregen, maar ook Belgen die tijdens de oorlog toetraden tot de Waffen SS een oorlogspensioen van Duitsland.

"De namen van die personen zijn bekend bij de ambassadeur van Duitsland in ons land, maar ze worden niet meegedeeld aan de federale regering, waardoor die sinds vele jaren geen fiscale initiatieven kan nemen", staat in de resolutie die vandaag wordt behandeld.

Aanvullend pensioen

"Bijna 70 jaar lang zijn door de Duitse Länder aanvullende pensioenen uitbetaald", zegt onderzoeker Alvin De Coninck van de Groep Herinnering in De Morgen. Groep Herinnering is een vereniging van overlevenden en nabestaanden van de naziconcentratiekampen.

"Ik stoot op aanvullende pensioenen van 425 tot 1.275 euro per maand", zegt De Coninck in de krant. "Jaren in een Belgische cel als gevolg van een straf voor collaboratie wordt beschouwd als arbeidsduur. (...) Terwijl Belgen die tijdens de oorlog als dwangarbeider in Duitsland moesten gaan werken na de oorlog een schadevergoeding kregen van 50 euro per maand." Het is overigens onmogelijk voor de Belgische fiscus om die inkomsten te belasten.

"Ik vraag eerst en  vooral een wetenschappelijk onderzoek om de mechanismen te ontrafelen", zegt Alvin De Coninck in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Ook de Belgische overheid heeft hier boter op het hoofd: voor een pensioenaanvraag na de gevangenisstraf moest er een attest ondertekend door het gevangeniswezen worden binnengebracht. Men wíst het dus."

Beluister hieronder het gesprek met Alvin De Coninck in "De wereld vandaag":

Ook onderzoeker Dirk Luyten van het Rijksarchief blijft voorzichtig. "De problematiek is nog niet wetenschappelijk onderzocht", zegt hij in "De wereld vandaag". "We moeten dus praten in hypothesen en een aantal flarden van kennis die we hebben." 

Beluister hieronder het gesprek met Dirk Luyten in "De wereld vandaag": 

Meest gelezen