Videospeler inladen...

Bedrag aan achterstallige alimentatie is opgelopen tot 432 miljoen euro

Afgelopen jaar is het bedrag aan achterstallig onderhoudsgeld in België opgelopen tot 432 miljoen euro. Dat is ruim een derde meer dan vijf jaar eerder. Het innen van alimentatie is én blijft een bijzonder moeilijke onderneming.  

DAVO, de Dienst voor Alimentatievorderingen, heeft vorig jaar bijna 30 miljoen euro aan alimentatie kunnen innen van onderhoudsplichtigen, dat is 22 procent meer dan in 2017. Maar dat bedrag is een peulschil in vergelijking met de nog achterstallige 432 miljoen euro aan alimentatiegeld, dat normaal gezien bij de onderhoudsgerechtigden had moeten terechtkomen. Boosheid, wraak of frustratie kunnen aan de basis  liggen van de weigering om onderhoudsgeld te betalen. "Maar het kan ook zijn dat de schuldenaar met andere schulden zit, of werkloos is", zegt woordvoerder Francis Adyns van de FOD Financiën.

Scheiden is lijden, ook financieel

Dat de bedragen bij de invorderingen in 2018 zijn gestegen, wekt de schijn dat de betrokken partij sneller geneigd is zijn of haar deel te betalen. Maar volgens Francis Adyns ligt het eerder aan de manier van innen bij DAVO. De intake van de aanvragen en de invordering van de bedragen gebeuren afzonderlijk. Ook blijkt de inning via de fiscus, door eventuele fiscale teruggaves door te storten naar de ex-partner, in plaats van naar de onderhoudsplichtige, een goede zaak.  Maar hoe dan ook, vlotte betalingen van alimentatie blijken niet zo evident. 

En dat terwijl de onderhoudsplichtige die weigert om alimentatie te betalen, kan worden vervolgd wegens het niet respecteren van de onderhoudsplicht. Elk jaar zijn er nog veroordelingen, al bij al redelijk beperkt tot een 150-tal per jaar. "Vaak probeert het parket de betaalweigeraar te overtuigen om toch maar de alimentatie te betalen", zegt Adyns.

DAVO kan de onderhoudsgerechtigde helpen bij het verkrijgen van alimentatie. Zo kan zij zelf een dwangbevel geven voor een gedwongen invordering en deze per aangetekend schrijven laten betekenen. Op die manier kan er beslag worden gelegd op onroerend goed en bij verkoop kan, met opbrengst, het verschuldige onderhoudsgeld worden betaald. 

Maar toch blijkt een verzoek tot tussenkomst aan DAVO geen garantie dat de dossiers snel worden afgerond. Verre van zelfs;  in 2014 zijn er van de 3.692 dossiers amper 579 opgelost. Vorig jaar zijn er van de 3.762 dossiers, nog 2.968 gevallen waar een partner niet over de brug komt, of kan komen, met de alimentatie. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen