Videospeler inladen...

96 Joodse graven geschonden op de actiedag tegen het antisemitisme in Frankrijk

In Quatzenheim in de Elzas zijn vannacht 96 Joodse graven beschilderd met hakenkruisen. Net vandaag wordt in Frankrijk een actiedag tegen het antisemitisme gehouden. President Macron is woedend en is naar de begraafplaats in de Elzas gereisd.

"Elke keer dat een Franse burger wordt beledigd, bedreigd, gewond of gedood omdat hij of zij Joods is, wordt de hele Republiek aangevallen", zo reageerde een erg boze president toen hij vanochtend het nieuws van de grafschennis hoorde. Macron is meteen naar Quatzenhem ten noorden van Straatsburg gereisd om de begraafplaats te bezoeken.

Antisemitisme is diep geworteld in Frankrijk. We zouden willen dat dat anders was, maar het is een feit

De Franse premier Edouard Philippe

Vannacht zijn daar niet minder dan 96 graven van Joden beschadigd of met hakenkruisen beklad. Macron beloofde om hard op te treden tegen wie zich schuldig maakt aan dat soort vandalisme of antisemitisme.

Net vandaag wordt in tal van Franse steden een actiedag gehouden tegen het groeiende antisemitisme in het land. In Parijs is er een grote manifestatie op de Place de la République. Macron brengt vanmiddag nog een bezoek aan het Memoriaal voor de Shoah (de holocaust) in Parijs.  Ook de voormalige presidenten François Hollande en Nicolas Sarkozy zullen deelnemen aan de manifestaties. (Lees verder onder de video).

Bekijk hieronder beelden van Macron op de Joodse begraafplaats in Quatzenheim:

Videospeler inladen...

Antisemitisme groeit snel in Frankrijk

Frankrijk heeft de grootste Joodse gemeenschap van Europa, maar de voorbije jaren zijn uitingen van antisemitisme of Jodenhaat er gevoelig toegenomen. Een deel daarvan komt van geradicaliseerde moslims die hun afkeer van Israël projecteren op alle Joden.

Veel haat is echter ook afkomstig van autochtone Fransen. Dat bleek nog vorige week toen de bekende Joodse filosoof Alain Finkielkraut tijdens een betoging van de gele hesjes werd uitgescholden. Overigens is een van die belagers intussen opgepakt. Volgens de krant Le Figaro zou hij uit kringen van salafistische moslims komen, maar hij zou ook een gerechtelijk verleden hebben.

Dat is geen alleenstaand feit: volgens de regering waren er vorig jaar 541 geregistreerde gevallen van antisemitische incidenten. Dat is een stijging met 74% tegenover 2017 en dat is toch wel opmerkelijk. Zo werden straatportretten van Simone Veil -een bekende politica, ex-voorzitster van het Europees Parlement en gewezen gevangene in het nazi-concentratiekamp Auschwitz- met hakenkruisen beklad. Veil is in 2017 overleden en bijgezet in de crypte van het Panthéon, waar Frankrijk zijn grootste figuren begraaft. Ook werd het woord "Juden" aangebracht op een Joodse winkel.

Het blijft niet bij vandalisme en scheldpartijen. Vorige vrijdag zijn twee jongeren opgepakt die met een geweer hadden geschoten op een synagoge in een voorstad van Parijs. In 2012 vermoordde een moslimextremist drie kinderen en een leraar in een Joodse school in Toulouse. In 2006 werd Frankrijk geschokt door het doodmartelen van Ilan Halimi door een misdadige bende die onder invloed van radicale moslims was geraakt.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen