Shira en Ayelet Riva, de dochters van het vermoorde Israëlische koppel

Advocaat op proces-Nemmouche: "Ayelet Riva (19) kende zelfde lot als Bambi, het hertje uit de Disney-film"

Op het proces over de aanslag op het Joods Museum zijn de hele dag advocaten van de burgerlijke partijen aan het woord geweest. De advocaat van de familie Riva maakte een beklijvende vergelijking: "Ayelet Riva kende hetzelfde lot als Bambi, het hertje in de Walt Disneyfilm van wie de moeder doodgeschoten werd."

"De namen die Emanuel en Miriam Riva aan hun dochters gegeven hebben, zijn van een enorme zachtheid", zo stak Marc Libert, een van de advocaten van de familie Riva laat op de middag van wal. "Ayelet betekent hertje, Shira betekent poëzie. De namen die hun ouders hen gaven, weerspiegelt onmiddellijk de familie die ze wilden construeren."

Het koppel werd op 24 mei 2014 in koelen bloede doodgeschoten bij de aanslag op het Joods Museum, een aanslag waarvoor Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer op dit moment terechtstaan in Brussel. 

Hij haalde – net als de andere advocaten op dit proces – ook zwaar uit naar de verdediging van Nemmouche: "Het enige argument van de verdediging is zeggen dat de bewijzen vervalst zijn, de onderzoekers liegen en dat Mehdi Nemmouche in de val gelokt werd. (…) Hun verdedigingslijn voelt als een slechte rol of een b-serie. Soms voel ik schaamte"

Mehdi Nemmouche is een narcistische psychopaat. Dat zegt de dokter, dat zeggen de gegijzelde journalisten en iedereen die het dossier gelezen heeft. Morgen doodt hij opnieuw

"Een Kalashnikov (een van de wapens die gebruikt werd bij de aanslag) dient om te terroriseren. Dat is het doel van een terreuraanslag. De familie Riva is geterroriseerd. De hele Joodse gemeenschap is getraumatiseerd. Heel België is getraumatiseerd. Mehdi Nemmouche is een narcistische psychopaat. Dat zegt de dokter, dat zeggen de gegijzelde journalisten en iedereen die het dossier gelezen heeft. Morgen doodt hij opnieuw."

Libert eindigt waar hij begonnen is: bij de namen van de dochters van het doodgeschoten koppel. "Wat me bijblijft, is dat Ayelet Riva hetzelfde lot kende als Bambi, het hertje in de Walt Disneyfilm van wie de moeder doodgeschoten werd."

Wat me bijblijft, is dat Ayelet Riva hetzelfde lot kende als Bambi, het hertje in de Walt Disneyfilm van wie de moeder doodgeschoten werd

Zijn collega-pleiter David Ramet gaat verder op de complottheorie dat Miriam en Emanuel riva spionnen bij de Israëlische geheime dienst zouden zijn. "Bij de Mossad zijn koks, tuiniers, boekhouders. De slachtoffers ook maar een moment verantwoordelijk achten voor hun eigen dood: wat een lafheid. Om het leven te vieren zijn ze naar Brussel gekomen en Nemmouche heeft hen gedood." Hij prijst net als Libert de moed van de vrouwen. "Wat een moed hebben die meisjes, om hier te komen getuigen op 100 meter van de plaats waar hun ouders doodgeschoten zijn, op 5 meter van het wapen en op 6 meter van de dader. De complottheorieën doden hen een tweede keer", roept hij, waarna hij de jury één boodschap meegeeft: "Veroordeel Mehdi Nemmouche."

Wat een moed hebben die meisjes, om hier te komen getuigen op 100 meter van de plaats waar hun ouders doodgeschoten zijn, op 5 meter van het wapen en op 6 meter van de dader

Urenlang pleidooi: "Geen enkele twijfel over schuld van Nemmouche"

Ook vanmorgen probeerde de advocaat van Dominique Sabrier, een doodgeschoten werknemer, uit alle macht de jury te overtuigen dat er geen enkele reden is om te twijfelen aan de schuld van Mehdi Nemmouche. "Er is geen enkele twijfel over de schuld van Mehdi Nemmouche", zegt hij ergens letterlijk. Hij overloopt nog eens de elementen uit het onderzoek die tégen Nemmouche en Bendrer spreken. 

Maar ook hij benadrukte de belangrijke taak die binnen twee weken op de schouders van de jury ligt. "Ik wil nog even terugkomen op een van de getuigen, die haar getuigenis eindigde met een hele belangrijke zin: "Gerechtigheid moet plaatsvinden voor de slachtoffers". U bent hier niet alleen om te oordelen over de levenden, maar ook over de gerechtigheid voor de doden. De verdediging zegt altijd dat u het leven van onze cliënten in uw handen hebt. Maar denk eens aan de vier slachtoffers die gestorven zijn, vier prachtige mensen die gestorven zijn. Deze vier mensen waren perfect gezond, hadden nog vele jaren voor zich. Mijn cliënte is de enige die geweten heeft dat ze gedood is door een terrorist. De Riva’s en Alexandre Strens hebben het niet zien aankomen, mijn cliënte wel. U hebt gezien hoe ze afgeslacht werd met een Kalasjnikov. Ze had seconden, een eeuwigheid, om te beseffen dat ze gedood werd. Denk even aan welk signaal u wil geven aan al diegenen die eraan denken om een aanslag te plegen of wapens te leveren. Dit mag nooit meer plaatsvinden."

Meest gelezen