Video player inladen ...

Al 24 meldingen bij nieuw meldpunt tienerprostitutie, "meeste meisjes komen uit instellingen"

Bij het nieuwe meldpunt voor slachtoffers van tienerprostitutie zijn sinds begin januari al 24 meldingen gedaan. Dat schrijft Gazet Van Antwerpen. "Veruit de meeste meldingen komen van jeugdinstellingen die vermoeden dat een van hun meisjes het slachtoffer geworden is van een tienerpooier," zegt de vzw Payoke die het meldpunt bemant.

24 meldingen sinds begin januari, dat is er ongeveer een om de andere dag. "We hadden dat wel verwacht," zegt directeur Klaus Vanhoutte van Payoke. "We wisten dat er nog een groot 'dark number' was, een onbekende groep meisjes die zich tot nu toe niet gemeld heeft."

Het meldpunt werd onlangs opgestart met geld van Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V). Het is vooral bedoeld voor opvoeders, begeleiders of leerkrachten die vermoeden dat er iets met een meisje aan de hand is. "Bij zo'n melding gaan wij altijd ter plaatse om gesprekken op te starten," zegt Vanhoutte. "We proberen dan zo snel mogelijk vast te stellen in hoeverre er sprake is van een slachtoffer. Dat kan 3 tot 4 weken duren, want zo eenvoudig is dat niet. Maar in 80 procent van de gevallen is er wel degelijk sprake van tienerprostitutie."

Als dat het geval is, dan wordt een ambulante begeleiding opgestart voor het meisje in kwestie. Blijkt er geen sprake van een slachtoffer, dan zal Payoke toch nog met de instelling of school proberen uit te zoeken wat er dan wél aan de hand is. 

Instellingen zijn alerter geworden

Opvallend is dat de grote meerderheid van de slachtoffers uit jeugdinstellingen komt. "Van Limburg tot West-Vlaanderen, die meisjes worden gerekruteerd in heel Vlaanderen. De meesten worden wel in Antwerpen aan het werk gezet. Het is wel goed om te zien dat de instellingen heel alert zijn geworden en ons meldpunt duidelijk leren kennen hebben."

Meldpunt moet bekender

Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V) wijst erop dat dit nog maar het begin is, en vindt dat het meldpunt nog meer bekendgemaakt moet worden. "Ik weet dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Veel gevallen worden niet gemeld omdat veel meisjes zichzelf niet zien als een slachtoffer. Vandaar is het belangrijk om dit meldpunt nog bekender te maken. En daarnaast moeten scholen, instellingen en jeugdwerkingen nog beter geïnformeerd worden, zodat problemen sneller gedecteerd worden."

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Video player inladen ...