Amerikaanse buurt leert gebarentaal om met een doof meisje te communiceren

De bewoners van een straat in Newton, een stad in de Amerikaanse staat Massachusetts, leren allemaal gebarentaal om met een doof meisje te communiceren. De dove Samantha Savitz is twee jaar oud en leeft helemaal op als mensen haar begrijpen.

"Ze houdt van mensen", zeggen de ouders van Samantha tegen de Amerikaanse zender CBS. "Haar hele persoonlijkheid verandert als mensen met haar communiceren." Dat Samantha ook verdrietig werd wanneer mensen haar niet begrepen, werd al snel duidelijk in de buurt.

Geen woorden voor

De buren van het meisje wisten vaak niet wat ze moesten doen als ze het meisje zagen. En dus kwam het idee om wekelijks een gebarentolk in te huren om de buren les te geven. "Om haar (Samantha) te laten voelen dat ze onderdeel is van deze buurt. Om haar gedag te zeggen", aldus de gemeenschap voor de camera van CBS.

De instructeur van de gebarentaallessen zegt dat het opmerkelijk is dat zo’n actie op touw gezet wordt. Vooral omdat zelfs ouders van dove kinderen niet altijd de moeite nemen om les van een doventolk te krijgen.

De ouders van het meisje hebben er geen woorden voor om uit te drukken hoe blij ze zijn. "Het is prachtig en we zijn heel erg gelukkig. Het eerste wat ze tegen de buren zei, was dag vrienden."

Meest gelezen