Videospeler inladen...

Björn Soenens over Bernie Sanders: "In 2016 was hij de enige "socialist", nu zijn er veel klonen van hem"

Hoewel Bernie Sanders nog steeds populair is bij links Amerika, heeft hij vandaag veel meer gelijkgestemde concurrentie bij zijn eigen Democratische partij dan in 2016. Dat zegt Björn Soenens in "De wereld vandaag" over de nieuwe gooi die de senator uit Vermont in 2020 naar het Witte Huis wil doen.

"Hi!  I’m Bernie Sanders. I’m running for president and I’m asking you today to be part of an unprecedented grassroots campaign of 1 million active volunteers in every state in our country." Met die woorden heeft Bernie Sanders vandaag bekendgemaakt dat hij volgend jaar opnieuw wil proberen om de nominatie voor de Democraten binnen te halen in de strijd om het Witte Huis.

In 2016 probeerde hij dat al eens, maar de nominatie ging naar Hillary Clinton. Toen was hij als zelfverklaarde socialist een vreemde eend in de bijt, maar volgens VS-correspondent Björn Soenens is dat nu totaal anders. "De wereld is niet meer dezelfde als in 2016", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

In 2016 bracht Bernie Sanders een hele revolutie op gang.

Björn Soenens

"Toen hij zich in 2016 kandidaat stelde, beschouwde iedereen hem als een grap en een symbolische tegenstander voor Hillary Clinton. Zij zou het op 1 been halen, maar de geschiedenis draaide anders uit. Hij haalde ei zo na de nominatie voor de Democraten binnen en bracht een hele revolutie op gang."

"Alle kandidaten die zich deze keer voor de Democraten in de strijd om het Witte Huis werpen, zijn naar links opgeschoven. Dat is te danken of te wijten aan Sanders. Voorheen zette iemand die zich een socialist noemde zichzelf buitenspel want in de VS was socialisme een taboewoord. Maar kijk, de wereld is veranderd."

"De ongelijkheid in de VS is bijzonder groot. In 2016 gaf dat een dubbele revolutie. Veel mensen waren boos, ontevreden, woedend en nijdig om de situatie in hun land. Aan de linkerzijde stond toen Sanders op, aan de rechterzijde was dat Trump. Ze hadden ook gelijkenissen: allebei kwamen ze op voor de vergeten Amerikaan."

Drie jaar geleden stond Sanders vrijwel alleen met zijn discours van socialisme, maar dat is vandaag helemaal anders. "Er zijn nu veel klonen van hem onder de Democraten en allemaal zijn ze naar links opgeschoven. Vroeger waren ze veel rechtser, maar ze voelen vanwaar de wind komt."

Bernie Sanders komt op voor de basis, voor de arbeiders, voor the little guy.

Björn Soenens

"In 2016 hebben de Democraten de presidentsverkiezingen verloren omdat ze hun basis figuurlijk links hadden laten liggen. Ze waren enkel in hun rijke kiezers geïnteresseerd. Die denken liberaal en progressief over sociale kwesties, maar economisch leiden ze erg goeie levens. Sanders komt op voor die basis, voor de arbeiders, voor the little guy."

Nu Sanders als "socialist" meer concurrentie heeft, rijst de vraag of zijn kandidatuur opnieuw een hoge vlucht zal nemen. "Gaan zijn kiezers voor the real deal? Hij is the original, de anderen zijn een beetje afkooksels. Wie zullen ze geloven? Dat wordt bijzonder interessant."

"Hij heeft zijn leeftijd natuurlijk niet mee, maar die is tegelijk wat hem voor jonge mensen aantrekkelijk maakt. Hij is de strijdende opa met het wilde haar. Al 30 of 40 jaar is hij wie hij is. Nu is de tijd rijp voor hem. De vraag is: hoe zal hij naast die andere kandidaten staan? Stappen zijn kiezers over naar iemand die jonger is? Of een vrouw is? Of behoudt hij zijn sexyness en blijft hij jonge mensen aantrekken?"

Als Bernie Sanders het zou halen, wordt hij de oudste kandidaat ooit.

Björn Soenens

"Onlangs woonde ik een rally van hem bij in Ann Arbor in de staat Michigan. Daar bleek dat hij nog altijd populair is en dat hij de mensen nog altijd kan opzwepen. Hij heeft nog niks van zijn energie verloren. Als hij het haalt, wordt hij de oudste kandidaat ooit, van welke partij dan ook. Hij is dan 79. Als hij ook president wordt, kan hij in zijn eerste jaar zijn 80e verjaardag vieren."

Beluister hieronder het volledige gesprek met Björn Soenens in "De wereld vandaag":

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal" over de kandidatuur van Bernie Sanders:

Videospeler inladen...

Meest gelezen