Uitzonderlijk veel meldingen van citroenvlinders 

Zag je de citroenvlinder, de bekende gele vlinder, ook al fladderen in je tuin? Dan ben je niet alleen! Bij Natuurpunt kwamen uitzonderlijk veel waarnemingen van citroenvlinders binnen voor februari.

"Het is ongezien maar we hebben nu al honderden meldingen van de citroenvlinder gekregen," vertelt vlinderkenner Wim Veraghtert van Natuurpunt op Radio 2 Antwerpen. "Je ziet ze vooral in de oostelijke helft van Vlaanderen met als zwaartepunt de Kempen." Met zijn opvallende knalgele kleur is de citroenvlinder een opgemerkte gast in je tuin en misschien zat hij daar al lang verborgen. "Citroenvlinders overwinteren verscholen tussen een hoopje bladeren of achter schors. Als het warm wordt ontwaken ze en vliegen ze uit," zegt Veraghtert. 

Zet de bloempjes buiten!

Vroeg fladderende citroenvlinders zijn mooi om naar te kijken maar kunnen ze overleven? "Veel hangt af van het weer de komende weken. De planten reageren trager op het mooie weer dan de dieren. Links en rechts bloeien er wel wat krokussen of klein hoefblad maar er is veel te weinig nectar voor de vlinders om te eten." Wie wil kan helpen door zelf bloemen buiten te zetten. "Winterheide is een goeie optie om citroenvlinders te lokken," zegt Wim Veraghtert. "Al verwacht ik geen rampen. De temperaturen blijven zacht en een vlinder kan wel wat hebben."

Hete zomer nekt dagpauwoog

Terwijl de citroenvlinder floreert is er minder fijn nieuws voor de dagpauwoog. "Dat is normaal gezien een vlinder die op veel meer plekken voorkomt dan de citroenvlinder. Maar we hebben afgelopen weekend amper meldingen van dagpauwogen binnengekregen," vertelt Veraghtert in "Start je dag". De hete zomer van 2018 is de schuldige. "De dagpauwoog legt zijn eitjes op een netel. Tijdens de hete zomer van 2018 is de populatie dagpauwogen helemaal gecrasht. Er zijn dus ook weinig dagpauwogen in winterslaap gegaan die wakker worden," besluit Wim Veraghtert.

Meest gelezen