Deinze haalt standbeeld weg na herhaaldelijk vandalisme

Het bekende standbeeld "Reinaert op het graf van Coppe" van kunstenaar Chris Ferket verdwijnt uit het straatbeeld in Deinze. Het beeld, dat aan de Tolpoortbrug staat, is opnieuw beschadigd door vandalen. Dat gebeurde vier jaar geleden ook al. Voor Deinze is de maat nu vol. Om vandalen geen kans meer te geven, wordt het beeld er weggehaald.

"Voor mij is de maat vol. We laten het beeld nu weghalen om het zo te vrijwaren van verder vandalisme'", zegt schepen van cultuur Rutger De Reu (CD&V) stellig. "De laatste jaren is het beeld veelvuldig gevandaliseerd. We hebben het na een lange zoektocht van bijna drie jaar uiteindelijk helemaal kunnen restaureren in september 2018. Nu is het weer prijs. Een vandaal heeft één van de kippen in de beeldengroep kapotgeslagen. Het kan zo niet verder. En daarom verdwijnt het beeld dus op de huidige locatie", zegt De Reu. 

Symbolisch beeld

Het beeld 'Reinaert op het graf van Coppe' is van de hand van kunstenaar Chris Ferket en symboliseert de geschiedenis van Deinze als kippenstad. Ook in de jaarlijkse Canteclaerstoet speelt het beeld een belangrijke rol. De stoet passeert er telkens en groet het. "We gaan nu, samen met het Canteclaercomité op zoek naar een nieuwe, veilige plek voor het beeld... binnen of buiten. Ook voor het jaarlijkse ritueel zoeken we nog een oplossing", benadrukt De Reu. 

Kosten lopen op

"De restauratiekosten liepen vorige keer op tot meer dan 8.000 euro. Toen moest het hele beeld opnieuw onder handen genomen worden. Dat was niet evident, want de kunstenaar was intussen overleden en we moesten op zoek gaan naar iemand die het werk zou kunnen restaureren. Nu is het vandalisme wel minder erg, maar ik wil voorkomen dat we binnenkort nog eens voor een totale restauratie staan. We gaan het beeld sowieso opnieuw laten repareren, om het dan later een nieuwe plek te kunnen geven." 

Onbekende vandalen

"Ik vermoed niet dat het om dezelfde vandalen gaat die telkens het beeld viseren. Op dit moment loopt er nog geen politieonderzoek, maar we overwegen dat wel", vertelt De Reu. 

kasto80

Meest gelezen