Videospeler inladen...

Bernie Sanders doet opnieuw een gooi naar het Amerikaanse presidentschap in 2020

In de Verenigde Staten heeft senator Bernie Sanders zijn kandidatuur aangekondigd voor de presidentsverkiezingen van 2020. Sanders deed het in 2016 verrassend goed bij de voorverkiezingen bij de Democraten en maakte het Hillary Clinton toen erg moeilijk. President Donald Trump wenst hem alvast veel geluk.

Sanders maakte zijn kandidatuur bekend in een interview met Vermont Public Radio, de openbare omroep van zijn thuisstaat Vermont in het noordoosten van de VS. De 77-jarige senator wil in 2020 dus opnieuw een gooi doen naar de Democratische nominatie, maar ook vooral zijn programma als "democratisch socialist" in de aandacht brengen. (Lees verder onder de foto).

Bernie Sanders met Hillary Clinton tijdens de campagne van 2016.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

U kent Sanders wellicht nog wel door zijn opmerkelijke campagne tijdens de verkiezingen van 2016 toen hij bij de Democraten een taaie tegenstander bleek voor Hillary Clinton. Die laatste haalde uiteindelijk de nominatie binnen, maar verloor de verkiezingen aan de Republikein Donald Trump.

Sanders pakte toen uit met een erg links programma waarbij hij het "Scandinavische model" van een brede sociale zekerheid met algemene ziekteverzekering, goedkoop hoger onderwijs en sociale uitkeringen als inspiratie nam. De bejaarde politicus kreeg toen veel enthousiaste jongeren aan zijn kant en kleurde de campagne.

Deze keer zal hij het moeten opnemen tegen een hele resem van Democratische tegenkandidaten en daar zijn nogal wat bekende gezichten bij: de senatoren Kamala Harris, Kirsten Gillibrand, Elizabeth Warren en Cory Booker, voormalig minister Julian Castro en Congreslid Tulsi Gabbard. Daar zijn nogal wat progressief gestemde lieden bij en dus zal Sanders het daar niet gemakkelijk krijgen.

Wat wel in zijn voordeel kan spelen, is dat het bij progressieven razend populaire nieuwe Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez in 2016 voor zijn campagnestaf werkte. Zij zal geen kandidaat zijn, maar als ze haar voorkeur zou uitspreken, zou dat veel Democratische kiezers kunnen mobiliseren. Zijn nadeel is zijn hoge leeftijd, maar ook op dat vlak zou Sanders concurrentie kunnen krijgen. Veel waarnemers nemen aan dat Joe Biden, vicepresident onder Barack Obama, ook op de nominatie gaat mikken. Biden is 76.

Trump: "Ik hou van Bernie"

President Trump wenst Sanders alvast veel succes. "Het wordt interessant om te zien hoe het voor hem verloopt", zegt hij. "Persoonlijk denk ik dat hij zijn kans heeft gemist, maar ik hou van Bernie. Clinton heeft hem niet met respect behandeld. Ik vind dat wat hem 4 jaar geleden is overkomen, triest is."

Over de kansen van Sanders is Trump wel duidelijk. "Er zijn veel kandidaten, maar er kan maar 1 winnaar zijn. Ik hoop dat jullie weten wie dat zal zijn."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen