Drie Vlaamse dichters genomineerd voor Herman de Coninckprijs

Zes dichtbundels maken kans op de Herman de Coninckprijs voor Poëzie. De nominaties zijn evenwichtig verdeeld onder Vlamingen, Nederlanders, vrouwen en mannen. Er is ook een debuutbundel bij.

De jury van de Herman de Coninckprijs voor Poëzie las 112 bundels die in Vlaanderen en Nederland in 2018 verschenen. “Wat bijna alle dichters bindt, is hun zorg over de maatschappij waarin wij nu leven," stelt de jury vast. 

Dit zijn de zes genomineerde bundels:

  • Frouke Arns - De camembertmethode 

“Arns dicht geestig, zelf-relativerend, doordacht en heel precies over existentiële kwesties," aldus de jury.

  • Paul Bogaert - Zo kan het niet langer 

“Bogaert ontmaskert de clichés. Subtiel en met ironie toont hij hoe taal ons de illusie geeft dat we macht hebben over ons leven, maar ons in werkelijkheid gevangen houdt."  

  • Maria Barnas - Nachtboot 

“Barnas legt in deze bundel haarfijn bloot hoe wij mensen worstelen met de uitersten, zowel met de lichte, ogenschijnlijk oppervlakkige als met de donkere zijden van het leven."  

  • Paul Demets - De klaverknoop 

"Een zoektocht naar het zelf in verhouding tot familie en omgeving. In bedrieglijk klassieke gedichten zet Demets hier het idee van het individu op het spel. Het zit verknoopt in lussen met moeder en vader, met geliefde en kind, met het eigene en het vreemde."  

  • Radna Fabias - Habitus 

“Aards, rauw, gloedvol, bezwerend en actueel komt Fabias de poëzie binnen zetten. Haar debuut is verrassend voldragen en getuigt van een nieuwe, bijzonder oorspronkelijke stem. Fabias stelt pertinente en ongemakkelijke vragen. Wat is identiteit? Wie is wie, waar en waarom?” 

  • Stefan Hertmans - Onder een koperen hemel 

“Hertmans bespeelt vele registers. Hoewel hij schrijft over complexe, universele thema’s, zijn zijn gedichten toch vooral een ode aan de schoonheid."

Lees meer over de nominaties en de motivering van de jury op de website:  Herman de Coninckprijs 2019. De bekendmaking gebeurt op 21 februari, de geboortedag van de overleden dichter. Hij zou nu 75 zijn. De Coninck overleed in 1997 onverwachts in Lissabon.

De winnaar van de jaarlijkse Herman de Coninckprijs voor Poëzie kennen we op 21 maart, dat is Wereld Poëziedag. Vorig jaar ging de onderscheiding naar de Nederlandse Ester Naomi Perquin en “Meervoudig afwezig”.

Meest gelezen