Commissie stopt procedure tegen 1e Arco-regeling, Peeters: "Men ziet in dat vergoeding niet in strijd is met EU-recht"

De Europese Commissie gaat niet in beroep tegen het Arco-arrest waarin het Gerecht van de Europese Unie ons land gelijk gaf. Dat schrijft De Tijd en is bevestigd aan onze redactie. Vicepremier Kris Peeters (CD&V) reageert tevreden en ziet enigszins een opening voor de nieuwe vergoedingsregeling voor de Arco-coöperanten die hij aan het uitwerken is. 

Even terug naar 2011. De val van Dexia bracht Arco, een belangrijke aandeelhouder van de bank, samen met zijn 800.000 coöperanten diep in de problemen. De toenmalige regering werkte voor hen een staatsgarantie uit. De Europese Commissie oordeelde echter dat het om illegale staatssteun ging . De garantieregeling werd opzijgeschoven en sindsdien is de regering op zoek naar een nieuwe regeling voor de Arco-coöperanten.

Maar de Europese Commissie had ons land ook een verbod opgelegd om de Arco-coöperanten rechtstreeks een vergoeding uit te betalen. En daar ging de Commissie haar boekje te buiten, oordeelde het Gerecht van de Europese Unie in december vorig jaar. "Het Gerecht zei dat het voldoende was om het als illegale steun te beschouwen en om die terug te vorderen. Een extra verbod eraan toevoegen hoefde niet", legt woordvoerder Stefaan Van der Jeught van het EU-Hof uit.

De Europese Commissie kon nog in beroep gaan, maar heeft nu besloten om dat niet te doen. Voor sommigen een verrassing, aangezien de Commissie doorgaans sterk inzet op dergelijke principiële dossiers. CD&V-vicepremier Kris Peeters - wiens partij vecht voor een oplossing voor de Arco-coöperanten - vindt het een goede zaak dat de procedureslag rond de eerste regeling nu voorbij is.

"Het geeft de mogelijkheid om verder te zoeken naar oplossingen. We werken al jaren aan een plan B. Op basis van de uitspraak van het Europese Gerecht en het feit dat de Commissie niet in beroep gaat, blijkt nu dat men inziet dat een vergoeding voor de Arco-coöperanten niet in strijd is met het Europees recht", aldus Peeters.

Deur op een kier?

Staat de Europese deur nu inderdaad meer open voor een vergoeding? Volgens het juridisch advieskantoor Deminor, dat Arco-coöperanten bijstaat, is dat het geval. "Een heel belangrijke onzekerheid kwam vanuit het Europees recht en die is nu weggenomen", zegt Erik Bomans. "Er is geen obstakel meer op Europees vlak", klinkt het daar.

Maar de Europese Commissie liet eerder al weten dat ze toch haar licht zou laten schijnen over de eventuele nieuwe vergoedingsregeling. Bovendien mag niet gediscrimineerd worden (in dit geval ten opzichte van aandeelhouders van andere vennootschappen) en die regel brengt ook onzekerheid voor een nieuwe vergoeding, merkt ook N-VA-politicus Peter Dedecker op.

Minister Peeters zelf wil nu naar eigen zeggen niet vooruitlopen op de volgende stappen en de timing. Maar met een regering in lopende zaken en juridische obstakels die er toch nog zijn, is een oplossing voor de Arco-coöperanten duidelijk nog niet in zicht.

Meest gelezen