Videospeler inladen...

Gerechtsjournalist Joris van der Aa: "Rol van "clan Y." in Antwerpse drugshandel was al meer dan een jaar uitgespeeld"

"De Turks-Assyrische misdaadfamilie "clan Y." speelde al anderhalf jaar geen rol van betekenis meer in de Antwerpse drugshandel." Dat zegt gerechtsjournalist van Gazet van Antwerpen Joris van der Aa in "De afspraak". Hij is erg kritisch voor parket en politie in Antwerpen. Die slagen er volgens hem niet in om de grote spelers aan te pakken.

In het onderzoek naar de Antwerpse "clan Y." werden vanmorgen opnieuw 7 mensen gearresteerd en 18 huiszoekingen uitgevoerd. De groep van vooral Turkse Assyriërs zou zich onder andere bezighouden met cocaïnehandel, wapenhandel, witwaspraktijken en valse identiteitsdocumenten. 

Maar volgens Joris van der Aa, die de Antwerpse drugstrafiek al jarenlang volgt, moeten we de impact van de acties zeker niet overschatten. Volgens hem speelde de familie Y. al anderhalf jaar geen rol van betekenis meer en hebben andere clans de handel intussen overgenomen. "Dit is niet het voorbeeld van een effectieve strijd tegen de cocaïnesmokkel", klinkt het.

Van der Aa stelt ook dat de federale politie sinds 2011 meerdere keren informatie heeft gekregen over de familie, maar dat men daar niet mee aan de slag is gegaan. "Pas in november 2017, nadat een van de clanleden was neergeschoten, is het onderzoek gestart. Dat lijkt me een beetje raar."

"Niet de grote spelers"

De journalist is kritisch voor parket en politie. "Ik kan alleen maar vaststellen dat niet overal even hard wordt doorgepakt en dat in het arrondissement Antwerpen men zich tevreden stelt met "niet de grote spelers". In bijvoorbeeld Hasselt lukt het wel om grote spelers uit te schakelen."

Mikken ze dan niet op die grote spelers? "Misschien mikt men er wel op, maar lukt het niet. Het probleem is groter geworden de voorbije jaren. Als men zegt dat men grote successen boekt: ik denk het niet", antwoordt Van der Aa. "De cocaïne komt nog altijd binnen en er zijn nog altijd mensen heel rijk aan het worden."

Bekijk het volledige gesprek met Joris van der Aa in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen