Videospeler inladen...

Het Vaticaan heeft richtlijnen voor priesters die kinderen hebben

Het Vaticaan heeft het bestaan bevestigd van een document waarin richtlijnen staan voor priesters met kinderen, dat schrijft de New York Times. De ontdekking werd al in 2017 gedaan door Vincent Doyle (28), die zelf kind is van een priester. De bekendmaking komt er daags voor een uitzonderlijke bijeenkomst tussen paus Franciscus en bisschoppen van over de hele wereld over kindermisbruik in de Katholieke Kerk.

Dat geestelijken over de hele wereld het niet altijd zo nauw hebben genomen met het celibaat, is al lang geen taboe meer. Vincent Doyle, een psychotherapeut uit Ierland, heeft bekendgemaakt dat hij in 2017 een document van het Vaticaan kon inkijken, dat richtlijnen bevat voor priesters die kinderen hebben. 

Aartsbisschop Ivan Jurkovic, afgevaardigde van het Vaticaan voor de VN in Genève, liet hem het document zien. Het mocht echter niet openbaar gemaakt worden. De woordvoerder van het Vaticaan heeft nu het bestaan ervan bevestigd.

Doyle is zelf het kind van een priester. Hij richtte de organisatie Coping International op, die lotgenoten met elkaar in contact brengt, maar ook met de Kerk. Kinderen van geestelijken hebben vaak het gevoel dat ze de enige zijn in hun situatie, en kampen vaak met psychologische problemen, zegt hij.

Ierse pioniers

Eerder werkte Doyle al samen met de Ierse Katholieke Kerk om een handleiding op te stellen voor Ierse priesters die één of meerdere kinderen verwekten. Daarin staat dat het welzijn van het kind boven alles staat, en dat de priester zijn morele, financiële en wettelijke verantwoordelijkheid als vader moet opnemen.

In de richtlijnen van het Vaticaan staat dat "de bescherming van het kind" het belangrijkste is, en dat "de priester verzocht wordt om het priesterschap op te geven en zich volledig toe te leggen op het kind". Maar volgens het kerkelijk recht zou het onmogelijk zijn om een priester te dwingen op te stappen omdat hij een kind heeft.

Het juiste moment

Het verhaal komt naar buiten twee dagen voor een nooit eerder geziene conferentie over kindermisbruik in de Kerk. Vier dagen lang zullen paus Franciscus en bisschoppen van over de hele wereld in Rome gesprekken houden over de crisis waarin de Kerk zich bevindt, nadat de laatste jaren het ene na het andere schandaal over kindermisbruik aan het licht kwam. 

Doyle, die het fenomeen van kinderen van priesters het "nieuwe schandaal" in de Katholieke Kerk noemde, zal zelf ook te gast zijn op de conferentie.

Bekijk hieronder de analyse van André Vermeulen in “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen