Jo De Meyere in "Salamander" (2013)
© VRT - Lies Willaert

80 jaar Jo De Meyere in 8 mijlpalen

Jo De Meyere wordt vandaag 80 jaar. De Meyere is er altijd, voor iedereen, op het grote of kleine scherm en op de scène. Voor komedies voelde hij zich niet geschikt, alle andere acteerwerk pakte hij wel aan, bij voorkeur karakterrollen, professioneel, met volle inzet en grote overgave. In het begin leek hij voorbestemd voor de rol van priester of boer. Maar ook als kordate politiecommissaris of barse zakenman voelde hij zich in zijn sas. 8 hoogtepunten.     

1. 1963, in den beginne was het woord

Jo De Meyere speelde in verschillende Vlaamse films, hij deed 70 tv-producties waaronder 27 feuilletons. Je zou vergeten dat hij op de eerste plaats een rasechte theateracteur is. In "Van Gils & Gasten" herhaalde hij dat live acteren op scène toch wel wat anders is dan in een film. En dat dus voor hem Matthias Schoenaerts nog niet het niveau bereikt van zijn vader Julien.

Videospeler inladen...

Hierboven ziet u het oudste beeld van De Meyere uit het VRT-archief, 1963, bijna onherkenbaar, met Daniel De Cock en Roger De Wilde in het toneelstuk "Cocktail-party'' van T.S. Eliot. Zijn stem is niet zo veel veranderd.

Eind jaren 70, begin jaren 80 speelde hij meestal in Gent Beckett en Pinter in onvergetelijke ensceneringen, naast Luc Philips en vooral Julien Schoenaerts. Zelf zet hij zijn rol als Clov in "Eindspel" van Beckett helemaal bovenaan, absurd theater van de puurste soort. De mens tot op het bot ontleed. Ook "Wachten op Godot" was een van zijn lievelingsprestaties op de planken. 

Videospeler inladen...

2. De onderpastoor van Zichem, 1969

Jo De Meyere uit Eeklo ging snel nadat hij het diploma maatschappelijk assistent had behaald studeren aan de toneelacademie van Gent. In 1965 werd hij beroepsacteur bij het NTG. Jo is de oudere broer van Walter De Meyere, jarenlang een bekende stem bij Radio 2 en VTM. In 1969 brak Jo bij het grote publiek door in "Wij, Heren van Zichem", als Herman, zoon van de onverbiddellijke boer Peter Coene. In die waanzinnig populaire reeks gebaseerd op de boeken van Ernest Claes, studeerde hij voor priester, een beroepsgroep die hij later vaak zou vertolken. We zien hem hier in gesprek met zijn moeder, alias Dora van der Groen, en vader, prachtprestatie van Bob Storm. 

Videospeler inladen...

3. Dagboek van een Herdershond, 1978

Eind jaren 70 werkte Jo De Meyere vooral in Nederland. Hij overwoog een verhuizing met zijn gezin naar het noorden. In 1978 was hij in Nederland wereldberoemd als kapelaan Erik Odekerke in de vaak herhaalde KRO-reeks "Dagboek van een Herdershond", waarin hij een begrijpende zachtaardige plattelandsgeestelijke vertolkt in de tijd dat die nog het middelpunt van het dorp was.  Jo De Meyere was als halve Nederlander te gast bij Johan Anthierens en Mies Bouwman in de controversiële talkshow "Noord-Zuid", tegelijk op de BRT en de AVRO.   

Videospeler inladen...

4. Ongeschoren boer en ongelikte beer, 1985

In "Hard labeur" brak Jo De Meyere los uit zijn brave vertolkingen van deugdzame pastoors en voorbeeldige studenten. De 7-delige reeks uit 1985, naar de naturalistische roman van Reimond Stijns en geregisseerd door Vincent Rouffaer, toonde De Meyere als de gewelddadige "Boer Speeltie" in een van zijn rauwste en brutaalste rollen. De Meyere kroop in de huid van een angstaanjagende oerkracht met wie vergeleken boer Coene een softie is. Speeltie kwam rijk naar Vlaanderen uit seizoensarbeid in Frankrijk. Hij trok onuitgenodigd in bij de alleenwonende boerin Mie (Chris Lomme), greep de macht en leidde de hoeve en zijn snel groeiende gezin met stalen vuist.    

Videospeler inladen...

5. "Het Pleintje", embryo van de Vlaamse soap, 1986

Jo De Meyere is een workaholic. Vrij snel na "Hard labeur" kwam "Het Pleintje", een kijkcijferkanon van Jan Matterne, een embryonale Vlaamse soap. De Meyere was de progressieve priester Pol Sickx die dicht bij zijn parochianen stond en voortdurend moest bemiddelen en verzoenen. De cast bestond voorts uit Johny Voners en acteurs van het Mechels Miniatuurtheater.

Videospeler inladen...

6. Eindelijk verenigd met Chris Lomme, 2013

In 2013 verscheen Jo De Meyere weer op de planken in "Achter de wolken" van Michael De Cock, een weemoedig stuk over een ouder koppel dat 50 jaar eerder een crush had op elkaar. "Achter de Wolken" was ook de hereniging met Chris Lomme. De Meyere bracht zijn  personage delicaat, geloofwaardig  en gevoelig. De voorbije jaren was hij de gedroomde acteur voor melancholisch-bittere rollen. Hieronder ziet u repetitie-opnames. Het stuk werd verfilmd door Cecilia Verheyden, met dezelfde acteurs. 

Videospeler inladen...

Eerder speelde De Meyere bijrollen in een aantal Vlaamse films, onder meer als pastoor (!!) in "Dood van een non" naar Maria Rosseels, in Hugo Claus' "De Leeuw van Vlaanderen", "De zaak Alzheimer" van Eric Van Looy en als echtgenoot van... Chris Lomme in "Het Vonnis" van Jan Verheyen. Samen met Lomme verdiende hij een ster op de "Walk of Fame" op de dijk van Oostende. 

7. Meespelen in een musical zonder te zingen, 2018

Op dit ogenblik valt De Meyere te bewonderen als verzetsstrijder Léon in de Studio 100 spektakelmusical "40-45", afwisselend met Herbert Flack. Hij acteerde ook in "14-18". Maar hij zingt niet, toch niet solo. Dat deed hij evenmin in "Daens" in 2008, een muzikale versie van het bekende boek van Louis Paul Boon, gebaseerd op het gelijknamige filmscenario. En kijk, De Meyere maakte promotie: hij is bisschop Stillemans! Mogelijk beëindigt hij zijn carrière als paus. Of als God. Dat hij dat zou kunnen bewees hij in een theatrale tour-de-force tegenover Lucas Van den Eynde. 

Videospeler inladen...

8. De beste De Meyere volgens De Meyere, 2001

De Meyere speelde mee in heel wat prestigeprojecten van de VRT, onder meer in "Stille Waters". Daarin was hij de bikkelharde havenzakenman Alexander Vorlat, de chique versie van Speeltie. Vorlat verkeerde in de waan dat hij alles kon kopen, liefde incluis. Niet dus. In 2013, toen De Meyere de Carrièreprijs van de Vlaamse Televisie Sterren kreeg, noemde hij Vorlat zijn beste vertolking.  

Videospeler inladen...

Jo De Meyere, weduwnaar, vader van een zoon en dochter, en al 4 keer grootvader, denkt allerminst aan stoppen. De zelfverklaarde jonge actieve tachtiger die zich een prille zestiger voelt, is op weg naar zijn 100e theaterrol. 

Van het hele acteergebeuren valt alleen het instuderen van een rol hem zwaar. Nu bereidt hij zich voor op een personage dat hij al lang ambieerde, "Boer Van Paemel'' van Cyriel Buysse, met amateurspelers in de nieuwe schouwburg van Deinze. Aha, weer een koppige agrariër...

Aan Story onthulde De Meyere dat hij niet erg veel ziet in 'n grote huldiging, maar dat een compilatieprogramma met archiefbeelden hem wel zou zinnen. Hierbij een bescheiden poging. Als je goed kijkt zie je hem heel even als de erg Vlaamse jongeling Ali in het jeugdfeuilleton "Midas", de eerste televisierol van De Meyere in 1967. Gelukkige verjaardag, grote meneer Jo, het ga je goed, en bijzonder hartelijk bedankt voor zoveel theatrale ontroering. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen