Kamer van inbeschuldigingstelling bevestigt aanhouding N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam

N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam blijft aangehouden. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling beslist. De advocaat van Kucam had nochtans zijn vrijlating gevraagd omdat hij de waarachtigheid van de klachten tegen Kucam betwist.

Melikan Kucam zit intussen al 5 weken in de cel. Het Mechels N-VA-gemeenteraadslid wordt ervan verdacht dat hij humanitaire visa zou geregeld hebben voor Oosterse Christenen tegen betaling. Officieel wordt hem mensensmokkel, passieve omkoping, afpersing en lidmaatschap van een criminele organisatie aangewreven. Eerder bevestigde de raadkamer zijn aanhouding, maar tegen die beslissing ging Kucam in beroep bij de kamer van inbeschuldigingstelling. Maar ook die bevestigde de aanhouding vandaag.

Van de 200 zeggen 198 personen dat ze nooit een eurocent moesten betalen, en dat ze Kucam zeer dankbaar zijn

Walter Damen, advocaat Melikan Kucam

Nochtans had de advocaat van Melikan Kucam, Walter Damen, vandaag zijn vrijlating gevraagd. Volgens hem zijn er te weinig aanwijzingen dat Kucam zich effectief liet betalen om humanitaire visa te regelen. "Mijn cliënt is nooit betaald geweest bij de toekenning van humanitaire visa. Dat is op een normale manier verlopen", zegt Damen. "Er zijn ongeveer 200 mensen of meer naar hier gekomen, en daarvan hebben er 2 een klacht neergelegd. We betwisten trouwens de waarachtigheid van die klachten. Maar je zit dus sowieso met meer dan 190 personen die zeggen dat ze nooit een eurocent moesten betalen, dat ze Kucam zeer dankbaar zijn. En dat is voor mij de vraag: is er een beweegreden waarom mensen een verklaring tegen Kucam aflegden? Zijn er misschien andere tussenpersonen waar mijn cliënt niks van afweet? Het lijkt me niet noodzakelijk voor het onderzoek om de man nog in voorhechtenis te houden."

Meest gelezen