Videospeler inladen...

Iconische modeontwerper Karl Lagerfeld (85) is overleden

De Duitse modeontwerper Karl Lagerfeld is overleden. De couturier was 85 jaar. Lagerfeld was decennialang een van de belangrijkste modeontwerpers ter wereld. Hij was tot aan zijn dood hoofdontwerper van modehuis Chanel, maar hij had ook een eigen label en ontwierp voor het modehuis Fendi. De laatste weken moest hij een aantal modeshows missen, omdat hij zich onwel voelde.

Karl Lagerfeld was een herkenbare verschijning: zijn witte haar in een staartje, een donker pak en een zonnebril, zo kennen de meesten hem. "Ik ben een karikatuur van mezelf en ik hou daarvan", zei hij daarover. 

Lagerfeld werd geboren in 1933 in Duitsland. Als tiener trok hij naar Parijs, waar hij aan de slag ging als assistent bij ontwerper Pierre Balmain. In de jaren 60 begon hij te werken bij Fendi en Chloé. Zijn definitieve doorbraak kwam er in 1983 toen hij creatief directeur van Chanel werd. Een jaar later lanceerde hij zijn eigen label. Hij was een van de meest productieve ontwerpers in de modewereld en hij bleef actief tot aan zijn dood. 

Chanel lente-zomercollectie 2019
AFP or licensors

Sexy Chanel

De ontwerper beheerste de kunst om altijd vernieuwend uit de hoek te komen en sprak een jong publiek aan. Hij maakte van Chanel opnieuw een sexy merk. In zijn shows probeerde hij zichzelf altijd weer te overtreffen. De laatste jaren palmde hij een paar keer per jaar het Grand Palais in in Parijs. Hij liet er de Eiffeltoren nabouwen, zette er een cruiseschip neer, lanceerde er een ruimtetuig en toverde de hal om in een strand, een onderwaterwereld, een supermarkt, een kermis en een bos. 

AP

Hij combineerde artistiek talent, een neus voor zaken en een groot ego. In 2004 ging hij als eerste haute-couture-ontwerper in zee met kledingketen H&M voor een beperkte designercollectie. In modekringen werd dit eerst op wenkbrauwgefrons onthaald, maar de collectie was een schot in de roos en andere modehuizen stonden al snel in de rij om hetzelfde te doen.

Model Kaia Gerber en haar moeder Cindy Crawford.
AP

Hij wist zich ook altijd te omringen met jonge en trendy mensen. Vorig jaar nog werkte hij samen met Kaia Gerber (17), de dochter van voormalig supermodel Cindy Crawford. Ze mocht toen zijn lentecollectie voor Chanel openen en ze was ook het gezicht van zijn eigen herfstcollectie. Hij hielp ook nieuwe ontwerpers op weg, zoals Victoria Beckham. 

Choupette

Zijn grote liefde de afgelopen jaren was zijn kat Choupette. Het beest heeft een eigen Twitter- en Instagramprofiel met tienduizenden volgers. "Ze is uniek. Ze is als een mens, maar het goeie is dat ze stil is. Daar bestaat geen discussie over. Ze haat andere dieren en ze haat kinderen", zei hij in een interview over haar. "Ze heeft iets onvergetelijks, de manier waarop ze beweegt, de manier waarop ze speelt. Ze is een inspiratie voor elegantie. Voor attitude."

Hij zette de media graag op het verkeerde been. Zo weten weinig mensen wanneer hij exact geboren is, omdat hij altijd andere data opgaf, maar wellicht is het op 10 september 1933. Hij zat ook nooit verlegen om een opvallende quote. "Ik ben een soort van fashion-nymfomaan die nooit een orgasme krijgt", antwoordde hij op de vraag hoe hij zich voelde na een modeshow. 

Ambachtsman

Maar Lagerfeld was niet alleen show, hij wordt ook geroemd als ambachtsman. Hij tekende zijn ontwerpen met de hand en maakte zelf de foto's voor zijn reclamecampagnes. Hij was zeer belezen, sprak minstens vier talen en volgde de actualiteit op de voet. 

In 1989 verloor hij na bijna 20 jaar zijn partner, de Franse aristocraat Jacques de Bascher, aan een aidsgerelateerde ziekte. Lagerfeld kwam toen heel erg bij in gewicht. Begin de jaren 2000 viel hij 43 kilogram af, omdat hij naar eigen zeggen in de maatpakken van Hedi Slimane wou kunnen. Zijn boek "Het 3D dieet" werd een bestseller. 

 Wie een joggingbroek draagt, heeft de controle over zijn leven verloren

Lagerfeld was hard voor de mensen waarmee hij samenwerkte en spaarde zijn kritiek niet voor mensen die hij niet trendy vond. "Wie een joggingbroek draagt, heeft de controle over zijn leven verloren", vond hij. Ooit zei hij over Meryl Streep dat ze een van zijn jurken geweigerd had voor een awardshow en dat ze zich liet betalen om een andere jurk te dragen. Het was een van de zeldzame keren dat hij half-en-half zijn excuses aanbood. 

Twee maanden voor zijn dood ontkende hij dat hij zijn memoires aan het schrijven was. "Ik heb niets te zeggen. Ik probeer er juist voor te zorgen dat ik zeker niet herinnerd zal worden."

Bekijk hier het portret van Lagerfeld in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Modeshows Chanel

AP2010

Meest gelezen