Lezing Francken (N-VA) in Verviers geannuleerd na protest, Francken dient een klacht in voor beschadigde auto

In Verviers is gisterenavond een lezing van gewezen staatssecretaris Theo Francken (N-VA) geannuleerd na protest. Vandaag meldt hij dat hij een klacht heeft ingediend. "Mijn wagen is serieus beschadigd", zegt hij aan VRT NWS. Volgens de burgemeester van Verviers - die overigens mee protesteerde - kwam Francken provoceren.

Gisterenavond zou Theo Francken in Verviers een lezing geven op basis van zijn boek "Continent sans frontière" ("Continent zonder grens"). Aan onze redactie vertelt Francken dat het gebouw waar de lezing zou plaatsvinden omsingeld was door actievoerders. "Alle ingangen werden bewaakt. In de luttele seconden dat we aan het wachten waren aan de poort om binnen te gaan, is de auto aangevallen door een aantal van die extreemlinkse militanten."

Francken heeft een foto van de schade gedeeld op Twitter:

Volgens Francken kon de politie zijn veiligheid niet garanderen, dus is het event geannuleerd. Bij de actievoerders was trouwens ook de burgemeester van Verviers. Iets wat Francken zelf "schandalig" vindt. "Zelf mee de boel opruien, dat hoort niet", zegt de gewezen staatssecretaris. Hij heeft vanmorgen een klacht ingediend tegen onbekenden bij de politie van Lubbeek. "Mijn wagen is serieus beschadigd", zegt hij daarover.

"Vanuit de PS roept men heel gauw extremist, nazi of racist, maar inhoudelijke argumenten hoor je nooit", zegt Francken. "Als je mij constant uitmaakt voor nazi, zijn er op den duur jonge gasten die dat geloven en die denken dat het gepermitteerd is om een wagen te vernielen."

Videospeler inladen...

"Provocatie"

Muriel Targnion (PS), de burgemeester van Verviers, verdedigt haar aanwezigheid op de protestactie. "Dit is een Vlaamse politicus die de Walen terecht een extremist vinden. Hij komt hier in het hart van Verviers, in een sympathieke buurt. Dit is een beetje provocatie voor mij", zegt ze aan de RTBF.

"Hij komt zijn ideeën voorstellen, ideeën die wij niet delen", zegt ze voorts. "Ik heb de lezing niet verboden, omdat ik vind dat we extremisten met democratische wapens moeten beantwoorden. Hij is in een private plek, het hotel is een private plek en hij heeft privé-uitnodigingen verstuurd. Hij heeft dus het recht om zich in een privékader te uiten. Maar wij hebben het recht om te betogen, daarom sta ik tussen de manifestanten. Ook dat is een democratisch wapen tegen extremistische ideeën."

Videospeler inladen...

Meest gelezen