Videospeler inladen...

Limburgse ooievaar Lisa heeft nieuw nest

Er is een nieuw nest voor de Limburgse ooievaar Lisa. Ze verblijft ondertussen al vijf jaar in Neeroeteren. Ze streek toen neer op het dak van de familie Smeets. Nu heeft Lisa een nieuw nest, bovenop een oude elektriciteitspaal. En dat ook nog steeds bij dezelfde familie Smeets.

Ooievaar Lisa is niet meer weg te slaan uit Neeroeteren. Ze verblijft er ondertussen al vijf jaar en vond haar weg richting het huis van Sef en José Smeets in de Grotlaan. "Sef en José voederen het beestje. Ook in de winter, dus dan vliegt ze niet naar Noord-Frankrijk. Lisa is bijna een deel van de familie", zegt buurman Jean-Paul Smeets. "Eerst had Lisa een nest gemaakt op het dak van Sef en José. Daarna verbleef ze in een nest in een boom, maar die is rot aan het worden. En nu helpen we Lisa met een nieuwe broedplek: bovenop een oude elektriciteitspaal", zegt Jean-Paul. 

Doe-het-zelf nest

Met het nieuwe nest wil de familie Smeets Lisa ook op een veilige plek houden, hoog en weg van steenmarters. "Het oude nest van Lisa werd al eens aangevallen door een steenmarter en die had toen haar jongen gedood. Dat vonden we zo erg dat we maar beslist hebben om zelf een nest te maken. We hadden nog een oude elektriciteitspaal in de tuin liggen en die hebben we rechtop gezet. Op internet vonden we hoe je zo'n nest precies moest bouwen. We hebben onder meer hout en verschillende soorten takken gebruikt en we hebben haar nest gemarkeerd met haar naam en het adres van de twee buren. Na nog geen uur zat Lisa al op haar nieuwe nest", zegt een trotse Jean-Paul. 

Lisa zoekt een man

Lisa zit nu klaar in haar nest te wachten op een potentiële partner om voor nakomelingen te zorgen. "Het is nu een kwestie van tijd vooraleer er een mannetje bij komt. We kijken er met de hele buurt alleszins naar uit", zegt Jean-Paul nog. 

Hartelijke begroetingen zijn er dezer dagen wel waar te nemen in dierenpark Planckendael in Muizen bij Mechelen, bij de ooievaars die terugkeren uit het zuiden en elkaar terugvinden. Er zijn er al zo'n 30 gespot. Dat is meer dan gewoonlijk rond deze tijd, door het zachte weer. 

Bekijk hier de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen