Ministeries van Justitie en Financiën zijn slechte betalers

Vorig jaar werd 10 procent van de facturen veel te laat of helemaal niet betaald. Dat lijkt weinig, maar de impact ervan is wel groot. Te laat of niet betaalde facturen kosten het Belgische bedrijfsleven 10 miljard euro per jaar. Opvallend slechte betalers zijn de ministeries van Justitie en Financiën.

De cijfers komen uit de jongste “Barometer Betaalgedrag” van bedrijfsinformatiespecialist Graydon en ondernemersorganisatie Unizo. In 2018 werd 70 procent van de facturen op tijd betaald, 10 procent van de facturen was een wanbetaling, dat wil zeggen dat de factuur veel te laat of helemaal niet werd betaald.

Een opvallend slechte betaler blijkt de overheid. In het vierde trimester daalde het aantal correct betaalde facturen naar 34 procent. En het aantal zwaar te laat betaalde facturen steeg naar 29 procent gedurende het derde trimester en zelfs naar 41 procent gedurende het vierde. Het zijn volgens Graydon en Unizo de zwakste cijfers sinds 2008. De betaalachterstand doet zich vooral voor bij het ministerie van Justitie en dat van Financiën.

Gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche van Unizo vindt dat krasse cijfers: “Onze overheden zouden minstens het goede voorbeeld moeten geven. Een overheid die amper 40 procent van haar facturen tijdig betaalt, kan zich slechts bezwaarlijk profileren in een debat over de betalingsproblematiek bij bedrijven. De impact van deze laattijdige betalingen op de Belgische economie is enorm. Eerder hebben we samen met Graydon becijferd dat laattijdige betalingen het Belgische bedrijfsleven liefst 10 miljard euro per jaar kosten, het equivalent van 20.000 banen.”

De bedrijven zelf zijn duidelijk betere betalers dan de overheid. Unizo en Graydon hebben het over “een goed tot uitstekend zakelijk betaalgedrag”. Een uitzondering is de sector van “eet- en drinkgelegenheden”, waar 25 tot 30 procent van de facturen meer dan 90 dagen na vervaldatum worden betaald. Maar dat is een oud zeer. Net als het feit dat grote bedrijven vaak slechtere betalers zijn dan kmo's. “Daar speelt een machtsfactor“, zegt Danny Van Assche, ”Kmo’s kunnen het zich vaak niet veroorloven om grote bedrijven en overheden als klant te verliezen. Dus ze geven die een regeling à la tête du client, met voorwaarden die ze niet aan een andere kmo zouden geven.

Overheid moet het goede voorbeeld geven

Unizo wil een strengere toepassing van de wet, zegt Danny Van Assche: “De wet bepaalt dat facturen binnen de 30 dagen betaald moeten worden. Het zou goed zijn als de overheid zich daar zelf aan zou houden. Daarnaast willen we dat de afwijkingen op de wet verstrengd worden, want daar profiteren nu vooral grote bedrijven van om hun facturen  niet op tijd te betalen.”

Als we de betalingen regionaal bekijken, blijkt dat Vlaamse bedrijven hun facturen beter op tijd betalen dan Waalse of Brusselse bedrijven. Al zijn de cijfers voor Brussel vertekend door het slechte betaalgedrag van de federale overheid, van wie de vestigingen hun zetel  in Brussel hebben.

Meest gelezen