Videospeler inladen...

Kunnen Syriëstrijders toch berecht worden in Irak? Rudi Vranckx: "Redenering kan zijn dat kalifaat geen grens had"

Rudi Vranckx is in het Koerdische noorden van Irak. Ook daar is de kwestie van de binnenkort vrijgelaten IS’ers uit Syrië een hot topic. Mogelijk worden zij berecht in Irak, waar nu al jihadi's terechtstaan die hun misdaden in Irak hebben gepleegd.

Als het Amerikaanse leger zich binnenkort terugtrekt uit Syrië, dan komen zo’n 800 IS-strijders vrij uit de gevangenissen. President Trump wil dat de Europese landen waar zij vandaan komen hen weer opnemen. Daar is de voorbije dagen duchtig over gebakkeleid.

Een officieel Iraaks standpunt is er niet, zegt Rudi Vranckx. In veiligheidskringen heeft hij wel vernomen dat de Verenigde Staten al enkele weken geleden voorlopig gepolst hebben om Syriëstrijders over de grens te brengen en hen in Irak te berechten. Ook in kringen rond de premier is te horen dat dit misschien wel mogelijk is, omdat het IS-kalifaat ten slotte ook geen grens kende tussen Irak en Syrië. Maar dat is de theorie, nuanceert Vranckx, er is nog niets concreets beslist.

Doodstraf in Irak

IS’ers die misdrijven hebben gepleegd in Irak worden daar op dit moment al berecht, bevestigt de gouverneur van Niniveh, Noufal Hammadi Al A’akoub. Zijn standpunt is duidelijk: “Hun zaak is onderzocht; de strafrechter zal oordelen. Ze zullen de doodstraf krijgen volgens de wetten hier.”

Minister van ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) is op dit moment op bezoek in Noord-Irak. “Wij zijn zelf geen voorstander van de doodstraf, maar Irak is daar soeverein in,” zei De Croo.  Wat betreft de IS’ers die nog in de cel in Syrië zitten is De Croo te vinden voor een internationaal tribunaal. Het voordeel is wel dat er veel bewijzen bestaan tegen de IS’ers, dankzij de sociale media. 

Rudi Vranckx heeft ook nog vernomen dat de laatste morzel grond van IS in het oosten van Syrië, rond Baghuz, nog altijd niet heroverd is. “Men probeert nu de laatste paar honderd strijders te scheiden van vluchtelingen en familieleden die ze gebruiken als levend schild”. Volgens bronnen ter plaatse zijn ook weer families vanuit IS-gebied in kampen aangekomen, en daar zouden ook Belgen bij zijn.

Bekijk hieronder Rudi Vranckx in "Terzake":

Videospeler inladen...

In "Terzake" was ook de Nederlandse terrorisme-expert Peter Knoope van het Clingendael-instituut te gast:

Videospeler inladen...

Meest gelezen