Videospeler inladen...

7 mensen opgepakt na 18 nieuwe huiszoekingen in onderzoek naar Antwerpse "clan Y."

In het onderzoek naar de Antwerpse "clan Y." zijn vanmorgen zeven nieuwe mensen gearresteerd en 18 huiszoekingen uitgevoerd. Vorige week rolde het Antwerpse gerecht de grootschalige misdaadbende op. De groep van vooral Turkse Assyriërs zou zich onder andere bezighouden met cocaïnehandel, wapenhandel, witwaspraktijken en valse identiteitsdocumenten. 

Een nieuwe evolutie in het grootschalige onderzoek naar de Antwerpse bende rond de familiegroep Y. Vanmorgen werden 18 huiszoekingen uitgevoerd. Zeven mensen werden daarbij opgepakt. Eerder werden al 15 mensen aangehouden, en vorige week vonden al 46 huiszoekingen plaats. 

De criminele organisatie zou zich bezighouden met drugssmokkel, witwaspraktijken, wapenhandel en corruptie. De bende wilde volgens het parket niet alleen zoveel mogelijk vermogen verwerven, maar probeerde ook te infiltreren bij onder andere de stadsdiensten, het bankwezen, de politiek, de kerk en de haven.

Dat blijkt ook uit eerdere aanhoudingen. Onder hen zijn een stadsbeambte die valse identiteitsdocumenten zou hebben geleverd aan de bende. Ook een voormalige medewerker van het havenbedrijf DP World bleef verder aangehouden. Daarnaast is ook een subdiaken (een soort misdienaar) van de Chaldeeuwse kerk opgepakt. 

Een inspecteur van de Antwerpse lokale politie die vorige week werd aangehouden omdat hij de bende zou hebben geholpen, werd gisteren vrijgelaten door een procedurefout. 

Humanitaire visa

Het onderzoek naar de bende heeft ook een link met de zaak rond Melikan Kucam, het N-VA-gemeenteraadslid dat humanitaire visa geregeld zou hebben voor oosterse christenen, tegen een forse betaling. De aanhoudingen van Kucam, zijn zoon en een agent van de federale politie zouden een uitloper zijn van dit grootschalige onderzoek. 

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen