Oceaanconferentie in Brussel: "CO2-uitstoot scheepvaart moet drastisch naar beneden"

De CO2-uitstoot op zee moet drastisch naar beneden in de strijd tegen de klimaatopwarming. Dat is gezegd op een internationale conferentie over klimaatverandering en oceaanbehoud in Brussel. België kan daarin een voortrekkersrol spelen, zegt minister van de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD).

In het Egmontpaleis in Brussel vindt vandaag de internationale conferentie "Climate Change and Oceans Preservations" plaats. De hele dag wordt gediscussieerd over wetenschappelijke oplossingen om de opwarming van het klimaat en de oceanen tegen te gaan. Het gaat om een initiatief van de federale ministers van Energie en van de Noordzee, Marie Christine Marghem (MR) en Philippe De Backer (Open VLD).

Prins Albert van Monaco, wiens Monaco Foundation al jaren bezig is met oceaanpreservatie, is present, net als vertegenwoordigers van internationale organisaties en instellingen, en ambtenaren van landen die rechtstreeks betrokken zijn, zoals de Marshall-eilanden.

De deelnemers ondertekenen na afloop de "Verklaring van Brussel". Die bundelt alle initiatieven in de hoop tegen 2050 klimaatneutraal te zijn, zodat het mariene ecosysteem in evenwicht blijft en kustbewoners niet hoeven te vluchten voor een verhoogde zeespiegel. De tekst benadrukt het belang van wetenschappelijk onderzoek en roept op tot actie.

"50 procent minder CO2-uitstoot tegen 2050"

De scheepvaart heeft een grote impact op het klimaat: 3 procent van de CO2-uitstoot komt van de scheepvaart. Die uitstoot moet drastisch naar beneden, zegt minister De Backer. "We hebben bij de internationale maritieme organisatie aangedrongen op heel sterke engagementen. We zijn akkoord gegaan om de CO2-uitstoot met 50 procent terug te dringen tegen 2050. Dat is een heel hard engagement waar ook veel in geïnvesteerd moet worden."

"België kan daarin het voortouw nemen. We zijn een klein land, maar als het gaat om ambitie, dan doet de grootte er niet toe", aldus De Backer nog. "Het maakt niet uit hoe groot of machtig een organisatie of land is, het hangt allemaal af van je wil om verder te gaan. Dan kan je een coalition of the willing vormen."

Protest

De openingstoespraak van premier Charles Michel (MR) werd enkele keren verstoord. Een viertal manifestanten sprongen een na een op tafel en riepen dat het "te laat is voor verklaringen van goede wil" en dat de deelnemers "meteen de noodtoestand voor het klimaat moeten uitroepen". De veiligheidsdiensten konden de betogers snel uit de zaal halen. Ook buiten aan het Egmontpaleis werd geprotesteerd.

Meest gelezen