Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Pakistan waarschuwt India tegen militaire actie, maar wil bemiddeling van VN na aanslag in Kashmir

De Pakistaanse premier Imran Khan zegt dat hij zal terugslaan als India zijn land aanvalt. Tegelijk is hij bereid tot dialoog met India en wil hij dat de Verenigde Naties gaan bemiddelen. Khan ontkent dat Pakistan te maken heeft met de bloedige aanslag van vorige week in Kashmir.

In een televisietoespraak richtte premier Khan zich zowel tot zijn bevolking als tot India. Hij ontkent in alle toonaarden dat zijn land betrokken was bij de terreuraanslag in de Indiase deelstaat Jammu & Kashmir waarbij 41 paramilitairen gedood werden.

De publieke opinie in India is woedend na de aanslag en eist vergelding, ook tegen Pakistan

"Als India als vergelding aanvallen uitvoert tegen ons, zullen we terugslaan", klonk het strijdvaardig, maar tegelijk wil Khan zo snel mogelijk een dialoog met India over het terrorisme. Hij vraagt de Verenigde Naties om te bemiddelen en zo een conflict te vermijden.

Khan zit in een moeilijk parket. De aanslag in Kashmir is opgeëist door de moslimterreurgroep Jaysh-e Mohammed ("leger van Mohammed"). Dat is een groep uit de noordelijke Indiase deelstaat Jammu & Kashmir, maar die openlijk propaganda kan voeren in Pakistan en volgens sommigen banden heeft met de ISI, de almachtige militaire inlichtingendienst in Pakistan.

De Indiase minister van Buitenlandse Zaken Sushma Swaraj eist nu dat Pakistan "een geloofwaardige en duidelijke actie onderneemt" tegen de terroristen. "Het is algemeen bekend dat Jaysh-e Mohammed (de groep die de aanslag heeft opgeëist, nvdr.) en de leider Masood Azhar hun basis hebben in Pakistan. Dat moet voldoende zijn voor Pakistan om op te treden", aldus de minister. Tegelijk sneerde ze dat "De Indiase democratie een model is dat Pakistan nooit zal begrijpen".

De publieke opinie in India is razend en er zijn bijna dagelijks betogingen tegen Pakistan. De bevolking eist actie en zowel de hindoenationalistische regeringspartij BJP van premier Narendra Modi als de Congrespartij van de Gandhi's kunnen het zich niet veroorloven om "soft" te zijn nu er in april en mei verkiezingen worden gehouden. (Lees verder onder de foto).

Indiase moslims betogen tegen het "terrorisme van Pakistan" Copyright 2018 The Associated Press.All right reserved

Wat kan India doen?

Het Indiase leger geeft de moslimseparatisten in Kashmir de keuze om hun strijd op te geven of gedood te worden. Moeders en vaders zouden hun zonen moeten aanzetten om zich over te geven, luidt het. Wellicht zal er inderdaad een stevige repressie in Kashmir komen bovenop diegene die er al was.

Probleem is dat een beperkte militaire actie tegen Pakistan snel kan escaleren in een open oorlog tussen beide kernmachten in Zuid-Azië

Anderzijds heeft premier Modi gezegd dat hij "de legertop de vrij hand geeft" en mogelijk slaat dat niet enkel op Kashmir. In 2016 hebben Indiase "special forces" na een andere aanslag een raid uitgevoerd over de bestandslijn met Pakistan. Daarbij zijn toen een veertigtal rebellen uit Kashmir en twee Pakistaanse soldaten gedood. Probleem is dat een beperkte "chirurgische" operatie snel kan escaleren in een open oorlog tussen beide legers, die sinds de onafhankelijkheid in 1947 al vier oorlogen uitgevochten hebben. Drie van die oorlogen gingen over Kashmir, de andere over Bangladesh. Bovendien zijn zowel India als Pakistan kernmachten.

Premier Modi heeft echter ook andere troeven. Zo zit Pakistan in een diepe financiële crisis, al heeft het land gisteren voor 20 miljard dollar aan investeringen vanuit Saudi-Arabië gekregen. Modi wil het gewicht van India aanwenden om het Pakistan erg moeilijk te maken om aan internationale noodkredieten zoals die van het Internationaal Muntfonds te geraken. India heeft meteen ook 200% hoge tarieven opgelegd aan alle invoer vanuit het buurland en zal ook niet langer thee uitvoeren naar het buurland. Pakistan is op Rusland en Iran na de grootste afnemer van zwarte Indiase thee, goed voor meer dan 15.830 ton vorig jaar. Een thee-embargo dus, daar had u wellicht nog niet van gehoord.

"Pakistanen voerden aanslag in Iran uit"

Net vandaag heeft Iran bekendgemaakt dat de daders van de zelfmoordaanslag nabij Zahedan in het grensgebied met Pakistan de Pakistaanse nationaliteit hebben. Bij die aanslag zijn vorige week 27 leden van de Pasdaran of Revolutionaire Wachten gedood. De aanslag tegen een militair konvooi heeft overigens veel gelijkenis met die in Kashmir.

Teheran verwijst naar terroristen uit de soennitische minderheid in Iran, maar legt dus nu ook een band met Pakistan en Saudi-Arabië. Die aanslag zal de relaties tussen Iran en Pakistan ook geen goed doen.