Procedurefout leidde tot vrijlating van agent die Turks-Assyrische bende zou hebben geholpen

De vrijlating van een Antwerpse agent in het kader van het onderzoek naar een Turks-Assyrische bende, gebeurde op basis van een procedurefout. Op het aanhoudingsbevel stond niet aangegeven waarom de politieman werd aangehouden. De agent zou diensten geleverd hebben aan een bende van Turkse Assyriërs die vorige week werd opgerold. Hij blijft een verdachte in het onderzoek. 

Vorige week donderdag werd een agent van de Antwerpse lokale politie opgepakt in het onderzoek naar een Turks-Assyrische bende. Vrijdag werd de agent ook aangehouden, op verdenking van passieve omkoping, schending van het beroepsgeheim, misbruik van vertrouwen en deelname aan activiteiten van een criminele organisatie.

De agent zou diensten geleverd hebben aan de bende van Turkse Assyriërs die vorige week door het Antwerpse gerecht werd opgerold. De groep zou zich onder andere bezighouden met cocaïnehandel, wapens, witwaspraktijken en valse identiteitsdocumenten.

Volgens het parket probeerde de bende zo veel mogelijk invloed te verwerven in de politiek, de kerk, maar ook bij de haven. Dat bleek onder andere uit de aanhouding van een subdiaken, een voormalige havenmedewerker en een stadsbeambte. Door de aanhouding van de agent leek de bende ook invloed bij de Antwerpse politie te hebben. 

"Aanhoudingsbevel trok op niets"

Gisteren moest de onderzoekrechter in Antwerpen de agent echter laten gaan. Dat kwam door een procedurefout, zo blijkt nu.  Op het aanhoudingsbevel van de man stond niet uitgelegd waarom de man werd aangehouden. "Als men iemand aanhoudt, moet men concreet aangeven waarom die persoon van zijn vrijheid wordt beroofd", zegt advocaat Mounir Souidi. "In dit dossier werd geen enkel concreet element gepresenteerd door de onderzoeksrechter."

De onderzoeksrechter was ons voor, en heeft zelf vastgesteld dat haar aanhoudingsbevel op niets trok en de vrijheid de enige mogelijk optie was

Advocaat Mounir Souidi

"Onze vingers begonnen dan ook te jeuken om vandaag bij de raadkamer duidelijk te maken dat hij in vrijheid moest worden gesteld", zegt Souidi. "De onderzoeksrechter was ons voor, en heeft zelf vastgesteld dat haar aanhoudingsbevel op niets trok en de vrijheid de enige mogelijk optie was." De man kan niet opnieuw worden aangehouden, tenzij nieuwe elementen worden aangebracht. De agent blijft ondertussen wel een verdachte in het onderzoek naar de bende en werd geschorst in zijn functie.

In het kader van het onderzoek werd vanmorgen overigens nog een aantal huiszoekingen uitgevoerd.