Videospeler inladen...

Karl Lagerfeld overleden: "Ik ken niet zoveel tachtigers die zo intens leefden"

Els Pynoo van muziekgroep Vive la Fête heeft een tijd geleden samengewerkt met de pas overleden Karl Lagerfeld. "Ik heb hem altijd in mijn hart gedragen", vertelt ze daarover. Ontwerper Edouard Vermeulen vindt hem "een icoon" en modejournaliste Veerle Windels noemt hem een "absolute visionair". "Ik ken weinig tachtigers die zo intens leefden", zegt ze. Ook internationaal stromen de reacties binnen: "We zullen jouw talent en jouw eindeloze inspiratie nooit vergeten."

In 2002 heeft Vive la Fête samengewerkt met Lagerfeld. De man was naar verluidt gek op de muziek van de Belgische band en vroeg hen voor een van zijn modeshows. "We mochten op de shows van Chanel spelen in Tokio en Parijs. Het was onvergetelijk", zegt zangeres Pynoo in "Nieuwe feiten" op Radio 1. "

Het was een zeer warme man. Ik bewonder hoe hij in elkaar zat

Zangeres Els Pynoo

Ze heeft vooral warme herinneringen aan de man. "We zijn eens bij hem thuis uitgenodigd geweest en we hebben daar heel toffe gesprekken gehad", vertelt ze. "Het was een zeer warme man en ik bewonder hoe hij in elkaar zat. Hij deed gewoon zijn goesting. Ik heb hem altijd in mijn hart gedragen."

Beluister hieronder het gesprek met Els Pynoo in "Nieuwe feiten":

Bekijk hieronder een deel van een Chanelshow waar Vive la Fête voor muzikale ondersteuning zorgde. Op het einde geeft Karl Lagerfeld Els Pynoo een kus.

Een nummer één

Voor de Belgische ontwerper Edouard Vermeulen van het modehuis Natan is Karl Lagerfeld een icoon. "Hij was een grote meneer", zegt hij aan VRT NWS. "Het is vooral de man die zo bijzonder was. We zullen zijn iconische voorkomen herinneren en ook zijn hele lange carrière. Hij is meer dan 60 jaar aan de slag geweest in de mode. Dat hij na zovele jaren nog altijd aan het werk was en nog altijd een nummer één was, dat is ongelofelijk."

Volgens Vermeulen was Lagerfeld creatief, maar hij werkte vooral voor labels. "De stijl Chanel, bijvoorbeeld, blijft nog altijd de stijl Coco Chanel en niet de stijl van Lagerfeld. Hij heeft een fantastische impuls gegeven aan het modehuis, maar het was met de codes van het huis van Chanel."

Vermeulen heeft hem ooit heel toevallig ontmoet in Parijs aan een krantenkiosk. "Ik heb hem toen gezegd dat ik veel bewondering voor hem had. Hij heeft me toen veel succes gewenst."

Trendsetter

Modejournaliste Veerle Windels van De Standaard noemt hem ontzettend belangrijk voor de mode. "Hij heeft decennialang zijn ding gedaan, wars van de trends. Hij was dé trendsetter", vertelt ze aan VRT NWS. "Zonder Karl Lagerfeld was Chanel niet wat het nu is."

Hij liet zich omringen door jonge mensen om de pols van vandaag te voelen

Modejournaliste Veerle Windels

Lagerfeld was volgens Windels voortdurend met nieuwe dingen bezig. "Hij keek naar de toekomst, niet naar het verleden", zegt ze. "Ik ken weinig tachtigers die zo intens leven. Hij liet zich omringen door jonge mensen om de pols van vandaag te voelen. Hij was een van de belangrijkste designers van onze tijd."

Zelf heeft ze de modeontwerper een keer ontmoet en geïnterviewd. "Dat was geen makkie", zegt ze daarover. "Hij had een aandachtsspanne van 10 minuten en zocht voortdurend naar wie interessanter was." Volgens Windels was hij "visionair". "Zijn medewerkers vonden hem een genie."

Beluister hieronder het gesprek met Veerle Windels:

Internationale reacties

Ook internationaal komen er reacties binnen op het overlijden van Lagerfeld. De hoofdredactrice van het Amerikaanse modeblad Vogue, Anna Wintour, laat aan persagentschap AP weten dat de wereld "een reus" kwijt is. "Karl was veel meer dan 's werelds beste ontwerper", zegt ze. "Zijn creatieve genie was adembenemend. Hij was briljant, gek, grappig, genereus, maar bovenal ontzettend vriendelijk."

Karl was veel meer dan 's werelds beste ontwerper

Anna Wintour, Hoofdredactrice Vogue

De Italiaanse ontwerpster Donatella Versace bedankt Lagerfeld voor zijn werk en hoe dat het werk van haar overleden broer Gianni Versace heeft beïnvloed. "Karl, jouw genie heeft zoveel levens geraakt. In het bijzondere dat van Gianni en ik", schrijft ze op Instagram. "We zullen jouw talent en jouw eindeloze inspiratie nooit vergeten. We hebben zoveel geleerd van jou."

Voormalig topmodel, gewezen Franse first lady en zangeres Carla Bruni bedankt Lagerfeld voor de "schoonheid "die hij bracht "in deze zware wereld". "De hele wereld en ik zullen je missen", schrijft ze op Instagram. Bruni bleef na het einde van haar modelcarrière in contact met Lagerfeld.

Ontwerpster en voormalige Spice Girl Victoria Beckham is naar eigen zeggen "ontzettend droevig" door het overlijden van Karl Lagerfeld. Ze deelde een foto van hem op Instagram en schreef: "Karl was een genie en altijd zo vriendelijk", schrijft ze. "Hij was zowel persoonlijk als professioneel ontzettend gul."

Bekijk hieronder Els Pynoo die herinneringen ophaalt aan Karl Lagerfeld:

Videospeler inladen...

Curator Elisa De Wyngaert van het ModeMuseum Antwerpen over het belang van Lagerfeld:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder Els Pynoo en Danny Mommens in "Van Gils & Gasten":

Videospeler inladen...

Meest gelezen