Sabine de Bethune (CD&V) wil geld vrijmaken voor grondig onderzoek rol Belgische staat in Congo

Senator Sabine de Bethune (CD&V) werkt aan een resolutie die geld moet vrijmaken voor wetenschappelijk onderzoek naar de exacte rol van de Belgische staat in Congo. Ze reageert op de oproep van een VN-werkgroep dat ons land excuses moet aanbieden voor de wreedheden tijdens het koloniaal bewind.

"Er moeten Belgische excuses aan Congo komen voor het koloniale verleden", zegt de Bethune. "Dit moet grondig worden aangepakt, daarom moeten wetenschappers nu het juiste onderzoeksmateriaal aanleveren." Ze werkt aan een resolutie die dat mogelijk moet maken.  "Ik denk dat het symbolisch en praktisch belangrijk zal zijn dat wij die wetenschappelijke opdracht nu nog kunnen uitschrijven, vóór de verkiezingen", zegt de Bethune aan VRT NWS.

Ze noemt de oproep van de VN-werkgroep van vorige week een wake-upcall. "We moeten de trein in beweging krijgen. We moeten de opdracht geven voor onderzoek en daarvoor fondsen vrijmaken." 

Over de suggestie van N-VA-voorzitter Bart De Wever om ook naar de figuur van de koning te kijken, laat de Bethune zich niet uit. "Wat meneer De Wever zegt, is voor zijn rekening. Ik pas voor recuperatie en politieke spelletjes. Ook na Congo-Vrijstaat zijn er wrede dingen gebeurd."

Consensus over meer onderzoek groeit

Ook Open VLD wil een onderbouwd debat. "Open VLD is het ermee eens dat België bereid moet zijn excuses aan te bieden voor de Belgische rol in de wandaden tijdens de koloniale periode", zegt woordvoerder Thomas Vanwing. "Dit gebeurt best na een grondig en onderbouwd debat en wetenschappelijk onderzoek naar die rol."

"Er is meer nodig dan excuses", zegt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. Hij verwijst naar een resolutie die zijn partij al heeft ingediend waarin wordt aangedrongen op wetenschappelijk onderzoek. "Dat moet leiden tot een nieuw officieel discours waarbij ook België zijn verantwoordelijkheid opneemt", aldus De Vriendt.

"Er moet wetenschappelijk onderzoek naar de echte rol van de Belgische Staat destijds komen", vindt ook SP.A-woordvoerder Conner Rousseau. De SP.A wil niet meedoen aan het huidige opbod rond excuses aan Congo, maar indien onderzoek schuld aantoont, moeten er kwalitatieve excuses komen.