Wikipedia krijgt er duizenden foto’s Belgisch erfgoed bij: "Als ik het op mijn computer laat staan, gaat het verloren"

De fotowedstrijd "Wiki Loves Heritage" heeft Wikipedia de afgelopen maanden 4.300 nieuwe foto's opgebracht, waarvan meer dan 2.500 van erfgoed in Vlaanderen en Brussel. De foto’s worden uiteindelijk op de online-encyclopedie beschikbaar gesteld voor hergebruik. Volgens persfotograaf, schrijver en zoals hij zichzelf graag noemt "wikipediaan" Michiel Hendryckx bewijst dit het succes van de website. "Alle ramen en deuren staan open, de mensen die Wikipedia bedacht hebben, zijn geniaal."

De fotowedstrijd was een initiatief van onder meer de Vlaamse overheid en Wikimedia Belgium. Ze wilden de online aanwezigheid en zichtbaarheid van het erfgoed in Vlaanderen verhogen. Ook de participatie en het hergebruik moest zo bevorderd worden. En dat voornemen lijkt te zijn gelukt, met meer dan 4.000 foto’s als gevolg.

Ik doe het niet om er rijk van te worden, want je verdient er niks aan

Michiel Hendryckx

Dode foto's

Hendryckx zegt tegen VRT NWS dat zulke initiatieven bijdragen aan de participatie op het internet. "Wikipedia werkt zelfregulerend en helpt uitstekend. Ik zet zelf ook geregeld foto’s op Wikipedia, omdat ik genereus ben. Als ik een foto op mijn computer laat staan, is het dood beeld. Dan gaat het heel snel verloren."

En nu kan hij het dus delen met de hele wereld. "En dat doe ik niet om er rijk van te worden, want je verdient er niks aan. Bij sommige critici is er wantrouwen tegen het gebruik van Wikipedia, maar dat is echt aan het afnemen. Je ziet het."

We moeten meer draagvlak en liefde creëren voor ons erfgoed en het in de kijker zetten

Geert Bourgeois

Europees Erfgoedjaar

Vlaams minister-president bevoegd voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois lanceerde het initiatief "om meer draagvlak en liefde voor ons erfgoed te creëren en het in de kijker te zetten". "We doen er alles aan om een kwaliteitsvol erfgoedbeheer uit te bouwen met een groot maatschappelijk draagvlak. Op die manier kunnen ook toekomstige generaties Vlamingen blijven genieten van ons rijke Vlaamse verleden."

Een jury heeft 18 foto’s verkozen tot de mooiste erfgoedbeelden. De 12 fotografen krijgen een vermelding volgende week zaterdag in het Fotomuseum Antwerpen.

De wedstrijd sluit ook nog eens het Europees Erfgoedjaar mooi af. Een jaar geleden werd in België het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed gelanceerd. Het Europees jaar wilde vooral meer mensen aanzetten om het Europees cultureel erfgoed te ontdekken. En dat lijkt dus te zijn gelukt.

Meest gelezen