Jaak van Assche en Bob Van Der Veken in "De Collega's"  ss

Acteur Bob Van Der Veken overleden, directeur Thienpondt uit "De collega's"

In Kalmthout is acteur Bob Van Der Veken overleden. Van Der Veken overleed maandag al, maar het nieuws raakte nu pas verspreid. Van Der Veken is het meest bekend van zijn vertolking van directeur Thienpondt in de televisieserie "De collega's" eind de jaren 70 en begin de jaren 80. Ook in de films een paar jaar later speelde hij die rol. Bob Van Der Veken was 90.

Bob Van Der Veken was acteur bij NTGent en Het zeemanshuis tot 2006 en deed vaak bijrollen en gastoptredens op tv, onder meer in "F.C. De Kampioenen", "Wittekerke", "Spoed", "Lili en Marleen", "Het eiland", "Mega Mindy", "Matroesjka's" en "De kotmadam". Ook in de film "De Witte van Zichem" van Robbe De Hert deed hij een bijrol. 

Hij was een rasacteur die heel verschillende rollen aankon, maar zijn wat zwakke hoge stem hield hem allicht weg van de top in onze theater- en filmwereld. In het fragment uit "De collega's" hieronder ziet u dat Frank Welvaert uit "Eigen kweek" niet de eerste was die worstelde met het Engels. En Thienpondt laat zich kennen als niet erg bekwaam en lichtjes corrupt. 

"De collega's" kwam voor het eerst op de buis in 1978 en was een bedenksel van Jan Matterne. Bob Van Der Veken stond er als hoogste in rang op een afdeling van een niet nader genoemd ministerie aan het hoofd van bijna alle acteurs van het Mechels Miniatuur Theater. Elke week, 37 afleveringen lang, keken anderhalf tot 2 miljoen Vlamingen naar "De collega's". De herkenbaarheid van de personages was groot. 

Videospeler inladen...

De nieuwe film "De collega's 2.0" van Jan Verheyen die eind 2018 in de zalen kwam, was geen succes. Dat had Bob Van Der Veken in zijn laatste televisie-optreden bij "Van Gils & gasten" voorspeld. 

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen