"Als je wild aanrijdt, is er niemand aansprakelijk"

Marie-Laure Vanwanseele van het Agentschap Natuur en Bos heeft in "De wereld vandaag" een pleidooi gehouden om het rijgedrag aan te passen in gebieden waar wild leeft. "Als je een ongeval hebt met een everzwijn of een wolf, dan is er niemand aansprakelijk. De wetgeving zegt: wild is "res nullius", dat is Latijn voor een zaak van niemand", aldus Vanwanseele in "De wereld vandaag".

Het Agentschap Natuur en Bos waarschuwt autobestuurders die in bosrijke gebieden rijden om hun rijgedrag aan te passen. "Bij ongevallen met wild is er niemand aansprakelijk. Je gewone verzekering moet dan tussenbeide komen", zegt Marie-Laure Vanwanseele van het Agentschap Natuur en Bos in "De wereld vandaag".

De voorbije dagen kwamen berichten in het nieuws over ongelukken met een everzwijn en enkele maanden geleden werden we geconfronteerd met de wolven Naya en August.

"Als je een everzwijn aanrijdt, doe je best wat je doet als je een gewoon ongeval hebt. Naargelang de ernst van de feiten neem je best contact op met de politie of de hulpdiensten. Zij weten heel goed wat je moet doen", zegt Vanwanseele.

Wild behoort aan niemand toe, dus is er niemand aansprakelijk

Over de aansprakelijkheid bij een ongeval met wild is Vanwanseele heel duidelijk in "De wereld vandaag". "De wetgeving zegt: wild is "res nullius". Dat is Latijn voor een zaak van niemand. Een everzwijn behoort aan niemand toe en bij een ongeval met een everzwijn is er niemand aansprakelijk. Je gewone verzekering moet dan tussenbeide komen", klinkt het.

"De wetgeving geldt voor alle wild, dus ook voor de wolven", besluit Vanwanseele.

Natuurpunt raadt weggebruikers aan om bij een ongeval met wild steeds een opvangcentrum voor wilde dieren te contacteren zodat de gewonde dieren kunnen verzorgd worden.

Sven Pichal heeft het onderwerp ook aangesneden in de uitzending van "De inspecteur" op Radio 2 van vandaag.

Meest gelezen