Presa Presidencial Miraflores

Amnesty over Venezuela: "President Maduro regeert met angst, honger en opsluiting"

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International onderzocht in Venezuela hoe het regime van president Nicolás Maduro reageerde op de protestdemonstraties van januari. Conclusie: het wordt almaar erger in Venezuela, de repressie neemt toe.

Tijdens de grote protestgolf tussen 21 en 25 januari trokken duizenden Venezolanen de straat op om een nieuw beleid te eisen. "In die vijf dagen zijn er meer dan 900 mensen willekeurig, zonder reden of proces gearresteerd." Aan het woord is Lore Van Welden van Amnesty International Vlaanderen. "Daarbij ook veel jonge mannen en zelfs kinderen die zijn mishandeld en achteraf in de cel zijn beland."

Amnesty is niet alleen in de hoofdstad Caracas bewijsmateriaal gaan zoeken, maar ook in andere staten zoals Lara en Yaracuy. "Het patroon is altijd hetzelfde. De nationale politie PNB en vooral de speciale eenheid FAES - Fuerzas de Acciones Especiales - voeren buitengerechtelijke executies uit. De slachtoffers zijn mensen die betrokken waren bij de protestacties tegen president Maduro en het beleid. De slachtoffers worden later afgeschilderd als criminelen, die het leven lieten tijdens confrontaties met de veiligheidsdiensten."

Maduro wil echt vermijden dat mensen die in armoede leven op straat komen

Amnesty International

Vooral de armere buurten worden geviseerd

Opvallend, zegt de mensenrechtenorganisatie, dat de meeste slachtoffers in armere buurten vallen. De betogingen waren in de arme buurten lang niet zo belangrijk, omdat president Maduro daar aanvankelijk toch veel steun had. Maar ook in de sloppenwijken lijkt er in januari iets veranderd. 

"Amnesty stelt vast dat het repressieve beleid van Maduro nu vooral mensen uit arme buurten viseert" zegt Lore Van Welden. "Het regime wil blijkbaar vermijden dat de mensen uit de armere buurten hun stem laten horen".

AFP or licensors

Het volledige rapport van Amnesty zal pas later worden gepubliceerd. Maar Erika Guevara-Rosas, directeur Amerika voor Amnesty, komt vandaag dus al met de eerste conclusies.  Ze heeft het niet alleen over het arbitrair vasthouden van honderden adolescenten, het gaat vaak ook over executies. 

Zo kreeg Alixon Pizani, een bakker van amper 19 jaar, op 22 januari een kogel in de borst. Hij was aan het manifesteren in Catia, een westelijke voorstadswijk van Caracas. Een officier met een uniform van de Nationale Politie PNB zou vanop zijn motor in de menigte hebben gevuurd. Twee mensen, bij wie de 19-jarige bakker, overleefden het niet.

Een ander slachtoffer viel in de stad Carora. Ramos Suárez, 29, was op sociale media genoemd als een van de organisatoren van een protest tegen Maduro. De speciale politiedienst FAES, vaak zwaarbewapend en in zwarte kledij optredend, deed nog op de dag van de protesten een raid op zijn huis. Tien familieleden, ook kinderen, werden mishandeld. Ramos Suàrez zelf werd meegenomen en een paar kilometer verderop doodgeschoten. Hij kreeg twee kogels in de de borst. 

Amnesty concludeert dan ook dat de repressie in Venezuela de laatste jaren alleen erger geworden is. De organisatie vraagt aan de VN-mensenrechtenraad om een onafhankelijke commissie naar het land te sturen en de schendingen van de mensenrechten in kaart te brengen. 

Meest gelezen