Videospeler inladen...

Drie Britse parlementsleden verlaten de Conservatieve partij wegens de brexit

In Groot-Brittannië hebben drie politici de Conservatieve partij van premier Theresa May de rug toegekeerd. Ze zullen zich aansluiten bij de fractie van acht parlementsleden die eerder de socialistische Labourpartij hadden verlaten. Het is uitkijken of dit het begin is van een nieuwe centrumpartij die tegen een brexit is gekant.

In een brief aan premier May kondigen de Conservatieve parlementsleden Anna Soubry, Sarah Wollaston en Heidi Allen hun ontslag uit de partij aan. Volgens hen heeft de nakende brexit de partij verscheurd en de vernieuwing ongedaan gemaakt. De partij heeft ook een ruk naar rechts gemaakt, vinden ze. Anna Soubry is een uitgesproken tegenstander van de brexit (brexit).

De drie breken dus met hun partij maar ze blijven wel lid van het Lagerhuis. Ze zullen zich aansluiten bij de Independent Group, een fractie die onlangs is opgericht door acht parlementsleden die de socialistische Labourpartij de rug hadden toegekeerd. Zij ergerden zich aan de te linkse koers onder voorzitter Jeremy Corbyn, diens houding tegenover de brexit en het antisemitisme in de partij.

Die nieuwe fractie wordt nu groter dan de DUP, de Noord-Ierse protestanten die gedoogsteun verlenen aan de Conservatieve regering van May en ze hebben evenveel zetels als de Liberal Democrats.

Ontrafeling van twee grote partijen?

Het is de eerste keer sinds de brexitaffaire dat de Conservatieven met desertie af te rekenen krijgen. Het valt nu af te wachten of andere leden van de Conservatieven of Labour dat voorbeeld gaan volgen. Als dat zo is -en beide partijen zijn diep verscheurd over de brexit- dan zou dat het einde van het systeem van twee grote partijen in het land kunnen inluiden.

Dat afbrokkelen is in Groot-Brittannië vrij uitzonderlijk, maar er zijn ook precendenten. Zo schipperde voormalig premier Winston Churchill in het begin van de 20e eeuw ook tussen de Liberalen en Conservatieven.

Een recenter voorbeeld is de Social Democratic Party (SDP), een groep politici onder wie voormalig EU-Commissievoorzitter Roy Jenkins die in 1981 ontslag namen uit Labour uit onvrede met de linkse koers toen. De SDP bleef een kleine fractie en fuseerde in 1988 met de Liberal Party tot de huidige Liberal Democrats. Dat is mogelijk ook de richting die de nieuwe fractie uitgaat, want de LibDems zijn ook erg een centristische partij die erg tegen de brexit gekant is.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen