Europarlementariërs bezetten landingsbaan Kleine Brogel

Enkele vredesactivisten en Europarlementsleden hebben vanmorgen actie gevoerd op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Ze blokkeerden er de startbaan om de terugtrekking te eisen van de Amerikaanse kernwapens die er opgeslagen liggen.

Vier vredesactivisten en drie Europarlementsleden uit Luxemburg, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben vanmorgen actie gevoerd op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Iets vóór acht uur klommen ze over de hekken van het militaire domein. Ze blokkeerden de start- en landingsbaan van de F16-gevechtsvliegtuigen en ontvouwden hun spandoek “Europe free of nuclear weapons”.

Met hun actie eisen de actievoerders de verwijdering van de Amerikaanse kernwapens die er opgeslagen liggen. Ze roepen ons land ook op om het VN-Verdrag over het verbod op kernwapens te ondertekenen. 122 landen hebben dat in 2017 ondertekend, maar ons land heeft zich toen onthouden.

De binnengedrongen actievoerders werden opgepakt door de militaire politie. Ook buiten het militaire domein werd nog een ander Europarlementslid opgepakt samen met acht andere activisten van Agir Pour La Paix. Alle opgepakte Europarlementsleden behoren tot de groene fractie. Iedereen is intussen vrijgelaten. Het parket zal bekijken of er een gerechtelijke vervolging komt.

"Een onverantwoorde en onaanvaardbare actie"

De manifestanten werden opgemerkt door de beveiligingscamera's. Meteen werd alle activiteit op de basis stilgelegd. "We hebben respect voor de democratische rechten van de mensen, maar deze actie was onverantwoord en onaanvaardbaar", zegt Jeroen Poesen, commandant van de basis.

Hij wijst er op dat zo'n actie niet zonder risico is. "Niet alleen voor de mensen zelf, maar ook voor de militairen en voor de vliegtuigen", verduidelijkt Poesen. "Hier staan vliegtuigen klaar om tussen te komen in geval van problemen met burgervliegtuigen of in geval van terroristische dreiging. Die vliegtuigen hebben ook niet kunnen vliegen op dat moment, waardoor deze mensen niet alleen zichzelf, maar bij uitbreiding ook de Belgische bevolking in gevaar brengen."

Het is niet de eerste keer dat de vredesorganisatie "Agir Pour Paix" actie voert aan het militaire domein. Vorige zomer drongen militanten de basis binnen om er de opgeslagen kernwapens 'symbolisch' weg te halen. Toen werden acht mensen opgepakt.

Meest gelezen