Videospeler inladen...

Ook regering lopende zaken kan zaak Libische fondsen nog uitspitten: "Onderzoekscommissie kan nog"

Het is niet omdat de regering in lopende zaken is en we in mei nieuwe verkiezingen hebben, dat de zaak van de vrijgegeven Libische fondsen niet meer grondig onderzocht kan worden. Dat zeggen de Kamerleden Wouter De Vriendt (Groen) en Peter Dedecker (N-VA) in "Terzake". Zelfs een onderzoekscommissie zou nog kunnen. 

"Er zijn hoorzittingen gepland", benadrukt De Vriendt. "Er zullen zes ministers de revue passeren; een aantal mensen die tegenstrijdige verklaringen hebben afgelegd zullen opnieuw naar het parlement gevraagd worden. Een onderzoekscommissie behoort ook nog altijd tot de mogelijkheden." Het einde van de legislatuur mag niet het einde van  dit dossier betekenen, maakt De Vriendt zich sterk.

"De mensen zijn dit soort politiek kotsbeu, waarbij politici zeggen 'ik weet van niks' terwijl er later een brief opduikt. Mensen willen eerlijke politiek en het wordt tijd om die te brengen." 

Dedecker: "Het kan snel gaan, zo ging het ook met de Panama Papers"

Voor een keer waren N-VA en Groen het eens: dit dossier mag zeker geen stille dood sterven met de verkiezingen. Peter Dedecker: "Een aantal mensen zal komen, anderen zullen we vragen, zoals de adviseur van de juridische dienst van de Europese Raad. Hij gaf het mondeling advies voor de vrijgave van de fondsen, wat toch wel zeer zware verantwoordelijkheid is. Ik neem aan dat hij komt. Als hij niet komt, dan kan je middelen zoals een onderzoekscommissie niet uitsluiten." 

Als het nodig is, kan dit nog voor de verkiezingen, zegt Dedecker.  Hij verwijst naar de Panama Papers, waar tijdelijk een onderzoekscommissie is opgericht, "dat is toen op anderhalve week gelukt. Op zich moet dit kunnen." En als het niet lukt in deze legislatuur, dan zal het nieuwe parlement het oppikken, zegt Dedecker. 

Nog veel onduidelijkheid

De zaak draait om bevroren Libische fondsen in België, waarvan de intresten toch zouden zijn uitgekeerd. Nochtans mocht volgens de VN-sancties geen geld uitgekeerd worden aan Libië. Nu is een brief van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders uit 2012 opgedoken, waarin hij het heeft over een vrijgave van die gelden.

Dat zou kunnen als Libië in ruil openstaande rekeningen van Belgische bedrijven betaalt, wat ook gebeurd zou zijn, althans voor twee bedrijven. Er is sprake van wapenfabrikant FN uit Herstal (Luik). Maar er blijft veel onduidelijkheid: welke bedrijven waren het precies, en waarom zij? En waarom kreeg Prins Laurent geen geld, na het winnen van zijn rechtszaak tegen Libië? 

Bekijk hieronder het volledige debat met Wouter De Vriendt (Groen) en Peter Dedecker (N-VA) in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen