Gepersonaliseerde kentekenplaten bijna verdrievoudigd, maar emoji’s mogen nog niet

In ons land is het aantal gepersonaliseerde kentekenplaten in 2018, ten opzichte van het jaar daarvoor, bijna verdrievoudigd. Vorig jaar waren er zo’n 5.900 Belgen die een gepersonaliseerde nummerplaat aanschaften. Ter vergelijking: in 2017 werden er bijna 1.900 van zulke nummerplaten in België uitgedeeld. Dat blijkt uit cijfers van FOD Mobiliteit en Vervoer.

"Mensen vinden het vooral leuk", zegt Sven Heyndrickx van FOD Mobiliteit en Vervoer tegen VRT NWS. "Er zijn ook automobilisten die het doen om reclame te maken voor hun bedrijf."

De stijging van het aantal aanvragen heeft hoogstwaarschijnlijk met de prijsdaling te maken van de gepersonaliseerde nummerplaten, eind 2017.

Terugval

Het aantal aanvragen van vorig jaar haalt het nog niet bij het aantal uit 2014. Vanaf maart dat jaar is het mogelijk om nummerplaten te personaliseren. Een maand na de invoering daarvan werd al duidelijk dat het erg in trek is. Ruim 1.100 mensen vroegen die maand al een gepersonaliseerde kentekenplaat aan.

Een sterke daling van het aantal aanvragen was te zien na de verhoging van de kosten in 2015. Toen werd de prijs voor een gepersonaliseerde kentekenplaat verdubbeld naar 2.000 euro. Hoewel de belangstelling er niet minder op werd, was er dus een duidelijke terugval van het aantal aanvragen te zien. Eind 2017 werd besloten om de oorspronkelijke prijs, van 1.000 euro, weer te handhaven. 

Eisen

Wel zijn er eisen verbonden aan het kiezen van een eigen nummerplaat. "Zo mag het niet beledigend zijn, maar zijn er ook technische vereisten. Je mag niet maar één nummer of letter hebben", zegt Heyndrickx.

Ook zijn de gescheiden letters "CD" verboden om niet verward te worden met platen van diplomaten. "En de combinatie van cijfers en 007-BOND is verboden."

Nog geen emoji’s

In België is het personaliseren van nummerplaten een trend, maar in Australië gaan ze nog een stap verder. In Queensland, een staat in het noorden van Australië, kunnen automobilisten sinds kort namelijk emoji’s aan hun kentekens toevoegen. In dezelfde staat werd het eerder al mogelijk om logo’s toe te voegen, zoals die van een voetbalclub. Nu kan er ook worden gekozen uit lachende, huilende en verliefde smileys. 

Ook een emoji die een knipoog geeft of een zonnebril draagt, kan gekozen worden. De emoji vervangt geen letters op de nummerplaat, maar kan bijgevoegd worden.

De aanpasbare kentekens lopen heel erg goed in Australië, melden meerdere lokale media daar. Wellicht omdat de prijs van zo’n "emojikenteken" er niet erg hoog is. Automobilisten betalen er ongeveer 320 euro voor. 

België zal op dat vlak achterlopen, want emoji’s komen er voorlopig nog niet. "Wie weet misschien in de toekomst, maar zeker niet op korte termijn", luidt het antwoord van Heyndrickx.

Oproep: heeft u een gepersonaliseerde kentekenplaat?

Wij zijn benieuwd of u uw nummerplaat heeft gepersonaliseerd en vooral waarom. Heeft u er ook nog een foto van? Wij willen het graag weten. Stuur ons een bericht en/of foto van uw nummerplaat.

Meest gelezen