Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Heeft de VS gevoelige nucleaire technologie gedeeld met Saudi-Arabië?

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is een onderzoek gestart naar mogelijke illegale transfer van nucleaire technologie aan de Saudi's. Aanleiding is een waarschuwing van een aantal klokkenluiders, onder andere mensen van de nationale veiligheidsraad NSC.

Volgens die klokkenluiders zou het Witte Huis aangedrongen hebben om de procedures over de overdracht van nucleaire informatie aan Saudi-Arabië te versoepelen. Het zou gaan om technologie voor kernenergie en dus niet direct voor de aanmaak van kernwapens, maar toch toonden een aantal van die getuigen zich ongerust.

Nu wordt het Huis van Afgevaardigden sinds kort gedomineerd door de Democratische oppositie, maar ook een aantal Republikeinse parlementsleden zouden zich niet gemakkelijk voelen.

Er wordt gevreesd dat een transfer van nucleaire technologie aan Saudi-Arabië tot een kernwapenrace in het Midden-Oosten zou leiden. Zo heeft president Donald Trump zijn land teruggetrokken uit het nucleaire verdrag dat de internationale gemeenschap in 2015 met Iran -aartsvijand van Saudi-Arabië- heeft gesloten. Anderzijds wil Trump Saudi-Arabië de spil maken van zijn beleid in de regio, ondanks de bloedige oorlog in Jemen en de moord op de kritisch journalist Jamal Khashoggi.

Iran -dat intussen opnieuw een lading Amerikaanse sancties over zich heen kreeg- reageert intussen laconiek op wat het "de hypocrisie" van de Verenigde Staten noemt.

Waar gaat het over?

Spil van de affaire zou Michael Flynn zijn, u bekend als de nationale veiligheidsadviseur van president Trump die enkele weken na zijn aantreden al moest opstappen wegens het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen in 2016.

Flynn zou toen hij nog in functie was hebben aangedrongen om nucleaire know-how versneld met de Saudi's te delen. Flynn zelf had toen aangegeven dat hij als adviseur werkte voor IP3 International, een bedrijf dat in handen is van gewezen militairen en hoge ambtenaren. Naar eigen zeggen wil dat bedrijf werken aan de ontwikkeling van "vreedzame kernenergie op de wereldmarkt". Een van de toplui van IP3 is Robert McFarlane, gewezen nationaal veiligheidsadviseur onder president Ronald Reagan, die ontslag moest nemen na het Iran-Contragate-schandaal.

Het onderzoek van het Huis spitst zich nu toe op twee luiken:

  • omzeilen van wettelijke bepalingen over het verspreiden van nucleaire technologie aan buitenlandse mogendheden
  • mogelijke belangenvermenging in het voordeel van bedrijven of mensen die banden hebben met het Witte Huis

Meest gelezen