Videospeler inladen...

Historicus Thomas Frank: "De Democraten hebben kans na kans verkeken om de groeiende ongelijkheid terug te draaien”

Dat Donald Trump het geschopt heeft tot president van de Verenigde Staten hebben de Democraten geheel en volledig aan zichzelf te wijten. Dat schrijft de Amerikaanse historicus en politiek analist Thomas Frank in een nieuw boek, "Rendez-vous with oblivion". Onze correspondent in de VS Björn Soenens sprak met hem.

"Jarenlang was de Democratische partij gelinkt aan de vakbonden", zegt Thomas Frank. "In de jaren 80 en 90 zeiden ze: we willen niet langer de partij van deze mensen zijn. We willen de partij zijn van verlichte jonge mensen die naar chique universiteiten gaan."

De historicus en politiek analist concludeert: "De Democraten zijn de voeling verloren met hun reden van bestaan, met hun basis."

Frank voorspelt dat de Democraten weer van Trump zullen verliezen, als ze de arbeiders niet terugwinnen.  Volgens hem zinkt de werkende Amerikaan al decennia weg in verarming. "En de Democraten hebben kans na kans verkeken om de groeiende ongelijkheid terug te draaien." 

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Thomas Frank in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen