In Tielt-Winge krijg je eieren in ruil voor etensresten (of iets anders)

In Tielt-Winge in Vlaams-Brabant staat sinds kort een eierruilkast. Dat is een kast waar je eieren uit mag nemen, als je er iets anders voor in de plaats legt. "Vooral met etensresten zijn we blij, want onze kippen zijn daar gek op."

Tegenwoordig vind je op iedere straathoek een boekenruilkast. Dat is zo'n een kast met boeken in, en daar mag je een boek uitnemen op voorwaarde dat je een ander in de plaats legt. In Tielt-Winge staat sinds kort ook zo'n kast, alleen zitten er hier geen boeken in, maar eieren.

Die "eierkast" is een initiatief van Björn Taverniers en Kim Vanhaelemeersch. Het koppel adopteerde vorig jaar een aantal kippen uit een legbatterij en kreeg van een familielid een paar andere kippen. "Het is eigenlijk een allegaartje van tweedehands kippen", vertelt Kim op Radio 2 Vlaams-Brabant.

Zo kwamen Björn en Kim aan een heleboel kippen, en toen ze de toevloed van eieren niet meer aankonden, besloten ze eieren weg te geven. Er werd een kast voor het huis geplaatst en daar leggen ze iedere dag de verse eieren in. Iedereen mag eieren meenemen op voorwaarde dat je ook iets achterlaat in de kast.

Voldoende eten voor de kippen

Zo kosten zes eieren één euro, maar het tweetal is ook blij als mensen groenteafval achterlaten. "Vooral met etensresten zijn we blij, want onze kippen zijn daar gek op. Op die manier kunnen we de kippen iedere dag iets anders te eten te geven", zegt Kim. 

Geen eieren op commando

Wie naar de eierruilkast in Tielt-Winge trekt, zal soms een lege kast aantreffen. "De afgelopen weken heeft onze kast heel veel succes gehad. En onze kippen leggen natuurlijk geen eieren op commando, dus soms zijn de eitjes van de dag snel weg en treffen mensen een lege kast aan." 

En dan zijn er nog de mensen die zomaar eieren meenemen zonder iets in de plaats te leggen. "In totaal zijn zo'n 24 eieren zomaar meegenomen", vertelt Kim. "Maar over het algemeen is iedereen heel eerlijk."

Bekijk hier de eierruilkast van Björn en Kim uit Tielt-Winge:

Meest gelezen