Videospeler inladen...

Ivan Ollevier na "constructieve ontmoeting" May en Juncker: "Europees president alludeerde op mogelijk uitstel brexit"

De Britse premier Theresa May en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker hebben geen doorbraak over de brexit bereikt tijdens hun bijeenkomst van woensdag. Ze zullen elkaar wel nog voor eind februari weer ontmoeten, klinkt het in een gezamenlijke verklaring. "In een mededeling zeggen ze dat het een constructief gesprek was, dat is een hele stap vooruit in vergelijking met de vorige keer. Toen was het een robuust gesprek", meldt Ivan Ollevier.

De Britse premier Theresa May en Europees Commissievoorzitter willen voor het einde van de maand een nieuwe ontmoeting houden over de nakende brexit. Uiterlijk op 29 maart moet het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten.

"Jean-Claude Juncker was heel sceptisch over de uitkomst van het gesprek nog voor het begonnen was, maar toch is de deur niet helemaal dichtgegooid. Volgende week willen May en Juncker nog eens samenzitten om een oplossing te zoeken voor het geschil over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland", zegt Ivan Ollevier.

"Maar of de Europese Unie ook bereid is om het brexitakkoord aan te passen, daar zijn geen aanwijzingen voor. Het is wel een vooruitgang dat ze hun ontmoeting als constructief omschreven in een gezamenlijke mededeling."

De Europese president Donald Tusk heeft intussen voor het eerst gesproken over een mogelijk uitstel van de brexit. "Als de Britten niet met een oplossing komen voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, dan kunnen we de brexitonderhandelingen rekken. Dat zou betekenen dat 29 maart als brexitdatum niet haalbaar is. Dan zal er moeten nagedacht worden over een mogelijk uitstel van de brexit", zei Tusk.

Theresa May na haar ontmoeting met Jean-Claude Juncker: 

Videospeler inladen...

Onze reporter Ivan Ollevier geeft meer uitleg over bijeenkomst van May en Juncker:

Videospeler inladen...

Meest gelezen