Kwart van verkochte ballonnen bevat kankerverwekkende stoffen

In een kwart van alle ballonnen zitten kankerverwekkende stoffen. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek waarover Het Nieuwsblad bericht. In de ballonnen zitten zogenoemde nitrosamines, die tijdens het opblazen met de mond kunnen vrijkomen en opgenomen kunnen worden in het lichaam. 

Enkele jaren geleden waarschuwde consumentenorganisatie Test-Aankoop al eens voor ballonnen met kankerverwekkende stoffen.  Je blaast ballonnen daarom best op met een speciaal pompje en niet met de mond.  Uit testen die de organisatie heeft uitgevoerd, blijkt dat de ballonnen giftige stoffen bevatten die onder meer voorkomen in producten van latex of rubber. 

Nu geeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dezelfde waarschuwing. De NWA onderzoekt naar eigen zeggen regelmatig de kwaliteit van ballonnen. "Uit de onderzoeken die tussen 2002 en 2010 uitgevoerd werden, bleek 80 procent van de ballonnen niet te voldoen aan de veiligheidseisen", klinkt het.

Bij het nieuwe onderzoek bleek 27 procent van de ballonnen te veel kankerverwekkende stoffen te bevatten. "De verkoop van deze ballonnen is eigenlijk verboden", zegt de NWA.  "Wij hebben Europa geïnformeerd over de afwijkende producten die zijn gevonden. Andere Europese toezichthouders zijn op de hoogte en kunnen maatregelen nemen in hun eigen land."

Meest gelezen