Prensa Presidencial Miraflores

Venezolaanse president Maduro sluit zeegrens met ABC-eilanden: "Hij wil geen noodhulp uit de VS"

De zittende Venezolaanse president Maduro heeft de zeegrens gesloten met de Nederlandse ABC-eilanden, Aruba, Bonaire en Curaçao. Op die manier wil het land vermijden dat noodhulp vanuit de VS, via Curaçao, het land binnenkomt.

"Officieel heeft Maduro geen reden opgegeven voor het sluiten van de zeegrens, maar het spreekt voor zich dat het duidelijk is dat hij geen noodhulp naar Venezuela wil. Net als Colombia en Brazilië is Curaçao een hub voor noodhulp. Door nu de zeeweg te sluiten sluit Maduro ook die noodhulp uit", vertelt correspondent Dick Drayer op het eiland Curaçao in "De ochtend" op Radio 1.

(lees verder onder de kaart)

"Het plan was dat er vanuit Miami per vliegtuig Amerikaanse hulp naar Curaçao zou gaan. Van daaruit zou die hulp dan met grote schepen naar Venezuela gaan", zei Drayer. Curaçao ligt zo'n 80 kilometer voor de noordkust van Venezuela.

Zaterdag wou de zelfverklaarde interim-president Guaidó met massale bedeling van noodhulp beginnen. "Het sluiten van de grenzen moet dat dwarsbomen," zegt Drayer. 

Ook het luchtruim tussen beide landen is feitelijk gesloten. "Een luchthaven is gemakkelijk te controleren en de kans dat daar hulp komt is vrij onmogelijk."

Hernieuwde spanning tussen Nederland en Curaçao

De zaak heeft ook de spanning tussen Nederland en Curaçao weer vergroot. De Nederlandse regering wou dat de noodhulp er sowieso zou komen, maar die van Curaçao reageerde afwachtender. "De voorbije jaren was het Nederlandse beleid erop gericht Curaçao als autonoom land binnen het koninkrijk zelf zijn eigen boontjes te laten doppen. Zo heeft Nederland geen hulp geboden bij de recente crisis. Dat ze zich nu komen moeien en Curaçao verplichten om een noodhulphub te worden, kan hier op weinig appreciatie rekenen", zegt Dick Drayer. 

Meest gelezen