Videospeler inladen...

Ooievaarspaal in uw tuin? Enkele inwoners van Knokke-Heist en Damme hebben er al één

Al sinds jaar en dag komen ooievaars nesten maken en broeden in natuurreservaat het Zwin in Knokke-Heist. Maar nieuw is dat ook particulieren een nestpaal voor ooievaars in hun tuin zetten. In Knokke-Heist alleen al hebben drie gezinnen daar recent een vergunning voor gekregen. 

Angelique Mazure uit Westkapelle, deelgemeente van Knokke-Heist, heeft een tuin van 9.000 vierkante meter groot met veel dieren. "Ik zag ook altijd ooievaars in de wijk rondvliegen. Het zijn zo'n mooie dieren en het leek ons een goed idee om hen een plekje aan te bieden." En zo is er bijna drie jaar geleden een nestpaal voor ooievaars in de tuin van Angelique Mazure gekomen.

Een ooievaarspaal is negen meter hoog en er is een bouwvergunning voor nodig. Die heeft Mazure zonder probleem gekregen.

"We bekijken of de tuin groot genoeg is, want het heeft geen zin om zo'n hoge paal toe te laten in een tuintje van drie meter op drie, maar in een grote tuin kan het zeker", zegt schepen Kris Demeyere van Knokke-Heist.

"De ooievaars moeten natuurlijk wel nog zelf hun nest maken"

Willy Vanlandschoot noemt zichzelf een nestenbouwer voor ooievaars. Hij is met pensioen en heeft alle tijd om nesten te maken op bestelling.

Hij last het wiel dat op de paal moet komen, aan elkaar. "Ik leg daar dan nog een jutezak op, om het zachter te maken. En dan weef ik wilgentakken rond de zak en doorheen het wiel. Dat is de basis voor een ooievaarsnest."

"De takken zijn nodig voor de ooievaars om te kunnen landen op de paal. Maar dan moeten ze natuurlijk wel nog zelf hun nest maken op dat basisnest." Willy werkt twee dagen aan zo'n basisnest.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen