Peter Maes zou minstens 480.000 euro zwart geld gekregen hebben, ook andere grote namen uit voetbalwereld verhoord

Er zijn opnieuw 16 mensen verhoord in het grote onderzoek naar fraude en zwart geld in het Belgische voetbal. Ex-trainer Peter Maes en zijn partner werden opgepakt voor verhoor. Ook enkele kopstukken bij Racing Genk en Sporting Lokeren zijn ondervraagd als verdachte, maar ze zijn niet in verdenking gesteld. Het gaat onder anderen over huidig Lokeren voorzitter Roger Lambrecht en Patrick Janssens, ex-algemeen directeur bij Genk. 

Het onderzoek naar een criminele organisatie, valsheid in geschrifte, witwassen van geld en private corruptie in het voetbal begon eind 2017, nadat het gerecht meldingen had gekregen van verdachte transacties in een bankkantoor in Genk.  Spelersmakelaar Dejan Veljkovic en zijn collega Mogi Bayat zouden daarbij betrokken zijn geweest. Beiden zouden commissies bij transfers, lonen van spelers en trainers en andere betalingen in het zwart geregeld hebben.

Maes zou minstens 480.000 euro aan verdoken commissies ontvangen hebben

De verhoren kwamen er na de verklaringen van spijtoptant Veljkovic. Alle verhoorde mensen zouden banden hebben met Maes, Veljkovic of met de ex-clubs van Maes, Lokeren en Genk. Ze zouden mogelijk betrokken zijn bij een zwartgeldcircuit in het voetbal. Zo zou Peter Maes minstens 480.000 euro zwart geld ontvangen hebben voor zijn drie jaar bij Sporting Lokeren.  Maar dat zou nog maar het topje van de ijsberg zijn. Hij zou de grote bedragen ontvangen hebben in de vorm van verdoken commissies en mogelijk zwart loon. 

Peter Maes en zijn partner werden gisteren opgepakt voor verhoor.  Zijn vriendin werd na verhoor door de politie weer vrijgelaten.  Maes is vandaag voor de onderzoeksrechter verschenen na een nachtje cel. Hij werd opnieuw vrijgelaten onder voorwaarden.  De ex-trainer werd eerder al verhoord in het dossier. Hij werd toen in verdenking gesteld voor witwaspraktijken en lidmaatschap van een criminele organisatie. 

Ook grote namen bij Genk en Lokeren verhoord

Gisteren en vandaag werden nog eens 14 mensen opgeroepen voor verhoor. Het is nog niet duidelijk of zij verhoord werden als getuige of  als mogelijke betrokkene in het dossier.  Het gaat onder anderen over Roger Lambrecht, huidige voorzitter van Lokeren en enkele grote namen bij Genk: oud-directeur Patrick Janssens, ex-voorzitter Herbert Houben en huidig financieel directeur Filip Aerden. Ook keeperstrainer Erwin Lemmens werd voor verhoor opgeroepen. 

Ook een aantal advocaten werden opgeroepen voor verhoor. Zij zouden aanwezig zijn geweest bij het tekenen van contracten en het overhandigen van geld. 

Meest gelezen