Videospeler inladen...

Samsung lanceert nieuwe vlaggenschip Galaxy S10, "maar de slag om de smartphone is gestreden"

Samsung heeft in San Francisco de Galaxy S10-smartphone gelanceerd. Tien jaar na het eerste model, is de S10 het nieuwste "flagship" of toptoestel van het Zuid-Koreaanse merk. De S10 krijgt achteraan drie camera's en heeft geen "notch" of inkeping zoals de iPhone van Apple of de P20 Pro van Huawei. Naast de S10 toonde Samsung ook de opvouwbare Galaxy Fold. Maar Samsung verkocht vorig jaar minder toestellen. Zal deze S10 het tij keren?

Er heerst op de lancering een feeststemming, want Samsung wil iets vieren.  Niet alleen markeert de S10 het tienjarige bestaan van de Galaxy-reeks,  Samsung wil de S9 - het toestel dat vorig jaar gelanceerd werd - snel vergeten. Daarom gelooft het heel sterk in deze S10.

3 camera's en geen "notch"

De Samsung Galaxy S10 komt uit in 3 versies: de S10, S10+ en S10e. De S10 is de gewone versie. Het toestel heeft een scherm van 6,1 inch. De S10e is iets kleiner en heeft een scherm van 5,8 inch. Zoals de naam doet vermoeden, is de S10+ het grootste model. Dat toestel heeft een scherm van 6,4 inch. Ook andere merken zoals Apple en Huawei brengen verschillende versies van hun "flagships" uit. Hiermee proberen ze zo veel mogelijk mensen te bereiken.

Sinds de lancering 10 jaar geleden staat de Galaxy S-serie synoniem voor premium innovatie

Serge Vandriessche, Samsung

Wat ook meteen opvalt, is dat de S10 geen "notch" of inkeping heeft. De "notch" is een ruimte in het scherm waarin de selfiecamera en de scanner voor gezichtsherkenning verwerkt zitten. Apple was met de iPhone X de eerste smartphoneproducent die dat gebruikte. Uiteindelijk werd die inkeping gekopieerd door nagenoeg alle smarthonemakers. In plaats van de "notch" heeft de S10 een "punch-hole display".

Om het scherm maximaal te kunnen benutten, werden 2 gaten voorzien waarin de selfiecamera en de scanner verwerkt zitten. Om het toestel te ontgrendelen, heeft de S10 een vingerscanner in het scherm gebouwd. 

Lees verder onder de foto.

Nummer 1 zijn is niet makkelijk

Serge Vandriessche, Benelux Marketing Manager Mobile bij Samsung, is enthousiast over het nieuwste toestel: “Vanaf haar lancering 10 jaar geleden staat onze Galaxy S-serie synoniem voor premium innovatie. De Galaxy S10 bouwt voort op deze erfenis en innoveert op de zaken die er het meest toe doen: het scherm, de camera en de snelheid. Wij gebruiken ons marktleiderschap om een nieuw tijdperk in smartphonetechnologie in te luiden.”

Maar dat marktleiderschap staat meer en meer onder druk. Samsung verkocht vorig jaar volgens marktonderzoeksbureau IHS Markit 8 procent minder toestellen tegenover het jaar voordien. De nummer twee, Huawei, deed het veel beter en verkocht ondanks de Amerikaanse boycot 35 procent meer toestellen. Huawei lanceerde vorig jaar de P20 Pro. Dat toestel deed het bijzonder goed. En omdat toeval niet bestaat, maakte Huawei gisteren bekend dat opvolger P30 Pro op 26 maart gelanceerd wordt.

Omdat de verkoop van smartphones slabakt, gaan de producenten meer en meer inzetten op dure modellen. "De smartphone is een massaproduct. Met dure smartphones hebben de producenten hogere winstmarges. Je bereikt er bovendien klanten mee die minder prijsgevoelig zijn", zegt KBC-econoom Tom Simonts.  In ons land werden volgens onderzoeksbureau GFK vorig jaar in totaal 2,9 miljoen smartphones verkocht. Evenveel als in 2017. Maar wat wel opvalt, is dat de prijs van de smartphone op een jaar tijd gemiddeld met 6 procent is gestegen. In 2017 kostte een smartphone gemiddeld 379 euro. In 2018 is die prijs gestegen tot 403 euro

De slag om de smartphone is gestreden. Ook al komen er dit jaar opvouwbare toestellen uit, ik denk niet dat je nog meer mensen gaat bereiken. 

Tom Simonts, KBC-econoom

Samsung zal in april de opvouwbare Samsung Galaxy Fold lanceren. Het toestel werd vanavond tijdens het event getoond. De Galaxy Fold zal de eerste in zijn soort zijn. Met een prijskaart van 1.900 dollar is die niet voor iedereen weggelegd.

Ook Huawei, LG, Motorola en Apple werken aan toestellen met een opvouwbaar scherm.

Zijn de slabakkende verkoopscijfers ook de reden waarom we dit jaar opvouwbare toestellen zullen zien? Simonts denkt van niet: "De slag om de smartphone is gestreden. Ook al komen er dit jaar opvouwbare toestellen uit, ik denk niet dat je nog meer mensen gaat bereiken. Er gaat geen extra vraag komen, men gaat gewoon om de zoveel tijd de smartphone vervangen. We zien wel een slag om de winstmarges." En daarin past de opvouwbare smartphone. De Galaxy Fold zal vermoedelijk meer dan 1.300 euro kosten.

Voor Samsung was 2018 een overgangsjaar. Het merk zet 2019 in met een sterk vernieuwd toptoestel. Met de Galaxy Fold zal de Zuid-Koreaanse producent ook de eerste zijn met een opvouwbaar model. Hiermee hoopt het bedrijf de nummer 1 positie te versterken. Dat zal nodig zijn, want Huawei heeft veel goesting om die in te nemen.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen